Foto: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je na komemoraciji u Jasenovcu rekao da HOS-ovu ploču "Za dom spremni", koja je iz Jasenovca premeštena u Novsku „treba maknuti, baciti negde” i da ona nema veze sa domovinskim ratom.

„Sam predsednik Tuđman je samo vrebao trenutak kada da regularnoj vojsci pripoji i paravojne formacije. To mu je uspelo 1991. Onaj ko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘Za dom spremni’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se nije borio samo za Hrvatsku, nego i za restauraciju države iz 1941.“, naglasio je, prenosi „Jutarnji list”.

Predsednik je podsetio da je Hrvatske priznata u januaru1992., kada je već i bila država sa svojom vojskom, policijom i svim državnim telima.

„Mi smo i u socijalizmu imali najveći broj državnih atributa. Dakle, pored takve, stvarati paravojsku… postoji neki dugi plan“, dodao je.

Milanović je izrazio nadu da će nakon pandemije koronavirusa splasnuti „neke stalno iritantno prisutne teme“. „Nadam se da ćemo na ljude koji budu potencirali takve teme i na njima graditi svoj status, gledati s podsmehom, a ne s prezirom“, istaknuo je.

„Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo ih na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmehom, a ne s prezirom“, dodao je Milanović

Govoreći o komemoraciji u Blajburgu koja će biti održana na Mirogoju, predsednik Hrvatske je rekao:„ Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat”.