Milorad Dodik i Zoran Milanović Foto:Kancelarija predsednika Republike Hrvatske/Tomislav Bušljeta

Nakon niza prozivki i optužbi da je predsednik Hrvatse Zoran Milanović hteo da sakrije od javnosti nedavni susret na Hvaru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, iz njegove Kancelarije je objavljen dokument, kao dokaz da je procedura ispoštovana.

“Kako bi otklonili svaku sumnju da je Ured Predsednika Republike uredno i pravovremeno obavestio MUP RH o dolasku predsednika RS Milorada Dodika u Hrvatsku, objavljujemo i dokaz: mejl koji je Protokol Ureda Predsednika Republike Hrvatske (PRH) uputio Upravi za granicu MUP-a 24. jula, dan pre planirane radne posete gospodina Dodika. Iz spomenutog mejla nedvosmisleno se vidi da je Ured PRH dostavio MUP-u i dopis zaprimljen iz Kabineta gospodina Dodika, sa svim potrebnim podacima. Isto tako, Ured PRH je od MUP-a zatražio da se osigura granična kontrola, što je MUP i učinio“, saopštila je Kancelarija hrvatskog šefa države.

Foto: Nova

Ističu da ujedno istim dokazom javno skreću pažnju premijeru Andreju Plenkovića znajući, kako navode, da je on sklon da se pravi da je neinformisan i da je navikao „samovoljno odlučivati šta jeste, a šta nije tema zavisno od svog i HDZ-ovog interesa, zapravo manipulisati“.

„Kao što mu utvrđivanje i sankcionisanje odgovornih iz gasne afere još uvek nije tema, što je juče kazao, misleći da će odlaskom u hladovinu Vile Costabella nestati i gasna afera. A neće, čekaće ga“, poručili su iz Milanovićeve kancelarije.

Navode i da, što se leta Dodika helikopterom do Hvara tiče, odnosno procedure dogovaranja i odobravanja, ta je procedura prema zakonu isključivo u nadležnosti Hrvatske kontrole vazdušne plovidbe.

„Ured PRH ni na koji način nije bio, niti je mogao biti, uključen u odobravanje i organizaciju leta”, navodi se takođe u saopštenju predsednika Milanovića.

Zoran Milanović Foto:Karl Schoendorfer / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najnovija polemika i optužbe između Pantovčaka i Banskih dvora dolazi nakon što je Milanović prošle sedmice koristeći se ustavnim ovlašćenjima i na zahtev opozicije zakazao trodnevno vanredno zasedanje parlamenta o dve ključne teme „gasnoj aferi“ i protestu zaposlenih u pravosuđu koji je trajao osam sedmica i okončan je juče.

Nakon optužbi premijera Plenkovića, njegovog ministra odbrane Maria Banožića i HDZ-a, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ovim povodom.

On je novinarima u Opatiji rekao isto što i Plenković, da se posete stranih državnika moraju najaviti, a da on takvu informaciju nije imao.

„Pitanje dolazi li vojni ili civilni helikopter nije pitanje za MUP“, kazao je Božinović, a na insistiranje da li je Milanović u nečem pogrešio, Božinović kaže da bi bilo normalno da se javnost obavesti o takvim posetima.

Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Božinović je rekao i da je neugodno iznenađen saopštenjem Kancelarije Milanovića, kojim je uvredio i ponizio policiju jer je kazao da je pod kontrolom HDZ-a, što, kako tvrdi, nije tačno.

Pročitajte još:

Iako, kako kaže, Dodik nije štićena ličnost kao Predsednik Republike Srpske, Božinović ipak smatra da je Kabinet Milanovića trebalo ovu posetu da najavi Ministarstvu spoljnih poslova ili da uputi saopštenje medijima.

“Milorad Dodik nije osoba koja bi imala status štićene osobe u RH. Dok je bio član Predsedništva, bio je, sad to nije”, kaže Božinović i objašnjava da poseta na nekom višem niovu ne bi prošla bez svih potrebnih notifikacija.

Dodao je i da nije neuobičajeno da strani policijski helikopteri ulaze u Hrvatsku, da su i drugi zvaničnici putovali tako.

“To je sve posao najave, kontrole…”, rekao je šef hrvatskog MUP-a.

BONUS VIDEO Vučić, Porfirije i Dodik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar