Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Svečana inauguracija novog rektora Univerziteta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića održala se u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu. Svečanost inauguracije započela je u 12 sati intoniranjem himne, a usledili su pozdravni govori visokih zvanica. Pozdravni govor održao je predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

„Moj prvi susret sa Univerzitetom bio je u mojoj 19. godini života, kad sam izašao na jedan ispit, i to iz Rimskog prava na prvoj godini kod profesora Borasa, koji je inače otac dosadašnjeg rektora. Ovaj Univerzitet je hrvatsko srce i mišić. Držimo do sebe i cenimo sebe jer nismo uopšte tako loši. Ulaskom u EU nije stala istorija, mi se i dalje moramo boriti za sebe jer nama je jedino stalo do nas. Bez novca i ogromnih ulaganja nema tih kritičkih znanja. Jedino je nama stvarno stalo do ovog Univerziteta. Kad kažem nama, ne delim po boji ili etničkoj pripadnosti. Ovaj Univerzitet nije privatni Univerzitet, ovo je jedan od instrumenata RH“, poručio je Milanović.

Komentarisao je i ideju da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici i poručio da se tome protivi.

„Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovednik neću to odobriti. Nisam čuo za predlog, ali unapred kažem – to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku“, poručio je Milanović te nastavio da je hrvatska odbrana na prvom mestu, onda NATO pa sve treće, dodavši da se ti koji to podržavaju odu boriti u Ukrajinu, prenosi Dnevnik.hr.

„Plenković je organizovao spin paradu pa je onda mogao da ne dođe, a da ne organizuje malu svadbu. Nije on na vešalima, neki ljudi ne dopuštaju da se o nekim problemima ne priča“, komentarisao je Plenkovića i Antikorupcijsko veće.

PROČITAJTE JOŠ:

Milanović je komentarisao sukob u saboru, koji je zamalo eskalirao u tuču, između poslanika Mosta Mire Bulja i Demohrišhanske stranke Hrvoja Zekanovića i poručio da bi trebalo konačno da se potuku, ali da oni to ipak neće učiniti.

On je novinarima u Zagrebu rekao da je premijer Andrej Plenković pre par godina nasrnuo na Grmoju.

„Pa, Plenković je pre par godina nasrnuo na Grmoju. Ne treba se tući u Saboru, treba lepo izaći napolje pa se potući. Neka se konačno potuku“, poručio je Milanović, no dodao je: „Ma, neće se oni nikada tući, posebno ne Zekanović. Ali neće ni Bulj jer ima mozga.“

Komentarisao je i nove informacije o smrti Vladimira Matijanića: „Struka je, kak’ se veli, rekla svoje. Sad su institucije na redu.“

Govor na inauguraciji održali su i izaslanica predsednika Hrvatskog sabora Vesna Bedeković, ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs kao izaslanik predsednika Vlade, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsednik Hrvatske akademije nauka i umetnosti Velimir Neidhardt.

BONUS VIDEO: Milanović udbaš – uvredljivi grafiti osvanuli na hrvatskim ulicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar