Foto:EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Grčki premijer Kirijakos Micotakis prezentovao je prvi EU kovid pasoš, koji je opisao kao "brzu traku koja olakšava putovanja".

Pročitajte još:

Na konferenciji, u Atini, rekao je da će sistem biti u funkciji i pre prvog jula, roka koji je za njegovo uvođenje odredio Brisel, prenosi Gardijan.

„Ovo je posebno važno za Grčku kao turističku zemlju, ali mislim da je važno za i svaku državu pojedninačno, jer ono što želimo da uradimo je da vratimo slobodu kretanja“, rekao je.

„U osnovi, on uključuje sve informacije koje bi su dovoljne da bi se izbegla dodatna ograničenja: dokaz o vakcinaciji, dokaz o negativnom PCR ili antigen testu ili dokaz o da je koronavirus preležana u bližoj prošlosti“, objasnio je.

Tehnologija je predstavljena nakon uspešnog ispitivanja interoperabilnosti grčkog pasoša sa sistemima u Nemačkoj i na Islandu.

Bolnice će između ostalog izdavati i digitalne ili papirne sertifikate koji dokazuju negativan rezultat PCR testa, potpunu vakcinaciju ili dokaz o preležanom virusu. KR kod na sertifikatu, će moći da se čuva na mobilnom telefonu i pogranična policija će moći da ga skenira.

Sistem EU će se povezati sa sistemima drugih zemalja, poput SAD-a i Velike Britanije, iako britanska vlada tek treba da pruži detalje o svom modelu. Ako vlada Velike Britanije ne lansira takav pasoš, potpuno vakcinisani Britanci koji žele da putuju dobiće EU-ov digitalni ili papirni sertifikat u zemlji odredišta.

Foto: Milan Gonda / Shutterstock

Svaki građanin EU ili državljanin treće zemlje koji legalno boravi u Grčkoj i koji ima takozvani „digitalni zeleni sertifikat“ treba da bude izuzet od ograničenja slobodnog kretanja.

Ako zemlja EU i dalje zahteva od onih sa sertifikatom karantin ili testiranje, ona mora da obavesti Evropsku komisiju i svih 26 država članica i obrazloži ovu odluku.

Šarl Mišel, bivši belgijski premijer, koji je predsednik Evropskog saveta, rekao da je slobodno kretanje ljudi veliko evropsko dostignuće.

„Zato je toliko važno da po kaže da je moguće garantovati ga“, kaže Mišel.

Grcka plaza Atina
Grčka plaža u blizini Atine Foto:EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Podsetimo, Grčka je već otvorila granice za turiste, iako covid pasoš još uvek nije u funkciji. Vlada dozvoljava turistima da uđu u Grčku, a oni ukoliko poseduju dokaz o negativnom PCR testu ne starijim od 72 sata od dolaska ili dokaz potpunoj vakcinaciji obavljenoj najmanje 14 dana pre putovanja ne borave u krantinu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare