Foto:shutterstock; EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ovde je neki još znaju po nadimku Kasi. Templin, severno od Berlina je gradić u kojem je Angela Merkel odrasla i gde namerava da provodi penzionerske dane, u svojoj vikendici, u prirodi...

PROČITAJTE JOŠ:

Područje u saveznoj pokrajini Brandenburg, oko sat vremena severno od Berlina se naziva Ukermark i sa svojim šumama, jezerima i ekološkim farmama nešto je poput oaze za žitelje nemačke metropole, izmučene bukom i stresom – u međuvremenu samo za one sa dubljim džepom. Jer kao i sve drugo u okolini Berlina i ovu, pomalo usnulu istočnonemačku provinciju je zahvatila groznica kupovina nekretnina.

Uskoro bi cene mogle dodatno da se povećaju zbog poznatih ličnosti koje tamo žive. Usred Ukermarka se nalazi gradić Templin gde je detinjstvo provela „večita kancelarka“ Angela Merkel. I gde, kako sama kaže, namerava i delimično da se vrati, prenosi Dojče vele.

Penzija u „dači“

Kako je rekla u jednom intervjuu, kancelarka nakon odlaska u penziju namerava više vremena da provodi pored Templina u svojoj vikendici ili kako to ovde na krajnjem istoku Nemačke, po uzoru na nekadašnju socijalističku braću nazivaju „dača“.

Foto:shutterstock By Andreas Mellentin

Angela Merkel je rođena 17. jula 1954. u Hamburgu ali se već 1957. preselila u istočnonemačku provinciju, zajedno sa ocem, protestantskim pastorom Horstom Kasnerom i majkom Herlind, učiteljicom.

Ovde se oseća kao kod kuće. Ovde je donedavno, do smrti živela i kancelarkina majka koja je i u dubokoj starosti predavala engleski u lokalnoj višoj školi.

Tu je još i kancelarkin nastavnik matematike Hans-Ulrih Beskov, koji je još uvek zove onako kako su ju zvali dok je tamo živela. „Tako talentovanu učenicu kao Kasi nisam imao ni pre ni posle“, kaže penzinisani nastavnik.

Odmaralište za hipstere

Mnogi starosedeoci se raduju tome što će „Kasi“ ponovo češće dolaziti u Templin i Ukermark. Kancelarkina „dača“, malo izvan samog Templina, u naselju Hoenvalde, ni po čemu se ne razlikuje od ostalih kuća za odmor u ovom kraju – osim što pred njenom kućom stoje policajci.

Foto:shutterstock By Sergey Kohl

Ali većina novopridošlih se ne zanima za to gde je Angela Merkel nekada išla u školu ili gde stanuje kada sa svojim suprugom tamo dolazi na vikende. Većina novih stanovnika Templina su bogati Berlinci, koji svojim terenskim vozilima dolaze u Ukermark kako bi tu ekološki čisto živeli i kupovanjem povrća kod poljoprivrednika dokazivali da im je stalo do povratka prirodi. Lokalci ih nazivaju „hipsterima“. Većina njih se u nedelju uveče vraća nazad u pomodnu četvrt Berlina – Prenclauer Berg. A neki su ostali za stalno.

Berlin preglasan, Ukermark slabo naseljen

Među njima je i Dimitri Hegeman, vlasnik legendarnog tehno kluba Trezor u Berlinu. „Berlin je postao preglasan. Po čitav dan sirene“, žali se pionir tehno-scene. Sada najveći deo vremena provodi ovde u provinciji, uz granicu sa Poljskom. Ali za razliku od mnogih koji su samo gosti, Hegemanu je stalo da se ovde nešto promeni. Kao i mnogi delovi provincije bivšeg DDR i Ukermark ima problem sa odlivom stanovništva.

Mladi odlaze jer nema posla, ali ni kulturnih sadržaja. Hegeman zato namerava da sagradi kulturni centar „Kulturni svetionik” u bivšoj klanici, koja je, kao i mnoga industrijska postrojenja iz DDR već decenijama napuštana.

Angeli Merkel kao i svakom predsedniku vlade, nakon završetka mandata na raspolaganju stoji kancelarija. Hoće li zadržati svoj stan u samom centru Berlina, odmah do poznatog turističkog odredišta Muzejskog ostrva – nije poznato.

Angela Merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U svakom slučaju gradonačelnik Templina Detlef Tabert iz stranke Levica, srećan je što će kancelarka kada ode u penziju češće boraviti u njegovom gradu. Iako CDU, stranka kojoj je Merkel godinama bila na čelu, njegovu stranku smatra levičarsko-ekstremističkom, on za još aktivnu kancelarku ima samo reči hvale i kaže: „Nadam se da će uskoro imati više vremena za duge šetnje šumama Ukermarka“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)