Foto:Shutterstock

Glavni meksički istražitelj za sprečavanje pranja novca rekao je da su zvaničnici prethodnih vlada od 2012. do 2018. godine potrošili 300 miliona dolara državnog novca na kupovinu softvera izraelske kompanije za špijuniranje NSO.

PROČITAJTE JOŠ:

Izgleda da su računi za programe poput špijunskog softvera „Pegaz“ uključivali i višak novca koji je možda isplaćen bivšim vladinim zvaničnicima kao mito.

Šef meksičke Finansijske obaveštajne jedinice Santjago Nieto rekao je da su informacije o tome date tužiocima.

Nieto je rekao da iznosi i način na koji su isplaćeni ukazuju na korupciju u Vladi u ionako sumnjivom programu prisluškivanja telefona čiji su cilj bili novinari, aktivisti i opozicione ličnosti, medju kojima u to vreme i sadašnji predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador i njegovi saradnici.

„To znači ili bar ukazuje na postojanje krivičnog dela korupcije prodajom Vladi (špijunskog softvera) po naduvanim cenama od 2012. do 2018. godine“, rekao je Nieto.

Lopes Obrador je funkciju šefa države preuzeo 1. decembra 2018. godine i obećao da nikada neće koristiti špijunski softver.

Nieto je rekao da nijedna sumnjiva transakcija nije otkrivena u sadašnjoj administraciji.

Meksiko je imao najduži spisak – oko 700 brojeva telefona, među hiljadama koje su klijenti NSO izabrali za potencijalni nadzor.

Neke kupovine softvera su bile u vreme bivšeg ministra za bezbednost Genara Garsije Lune koji je u pritvoru zbog trgovine drogom u Sjedinjenim Državama, a druge tokom vlasti bivšeg predsednika Meksika Enrikea Penje Nieta čiji je jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika Tomas Seron kasnije pobegao u Izrael.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram