Foto: Evan Agostini / PA Images / Profimedia

Nakon što se razvela od osnivača Amazona Džefa Bezosa i dobila milijarde dolara, osiguravši sebi mesto među najbogatijim ljudima na svetu, Mekenzi Skot je pažnju javnosti izazvala vešću da je 2020. poklonila šest milijardi dolara u humanitarne svrhe, a danas objavom da se udala za nastavnika iz Sijetla Dena Dževeta.

Pročitajte još:

Kada su se Bezos i Mekenzi Skot razveli 2019. nakon što se saznalo da je osnivač Amazona imao aferu sa TV voditeljkom Loren Sančez, Skotova je dobila najveću otpremninu ikada – 38 milijardi dolara u akcijama najveće onlajn prodavnice. Kraj 25-godišnjeg braka učinio je Skotovu jednom od najbogatijih žena na svetu.

Tiho, brzo i bez publiciteta, bivša gospođa Bezos se posvetila filantropskom poslu i uložila milijarde u obrazovanje, fondacije koje se bore protiv rasne nejednakosti i siromaštva.

Sada je, preko filantropske organizacije Giving Pledge, objavila da se udala za nastavnika iz Sijetla sa kojim će nastaviti da pomaže siromašne i obespravljene.

Ko je žena koja je postala jedan od najpoznatijih filantropa na svetu?

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Od samog starta je radila na Amazonu

Džef Bezos i Mekenzi Skot su se prvi put sreli u Njujorku, gde su radili u hedž fondu D.E. Šo i venčali se godinu dana kasnije. Oboje su 1994. godine dali otkaz i preselili se u Sijetl gde su osnovali Amazon (tada zamišljen da bude onlajn knjižara) u garaži svog novog doma. Bezos je na svom laptopu radio na poslovnom planu, birao knjige, dok je Mekenzi iz lokalnog Starbaksa dogovarala poslove sa dostavljačima.

Objavljivan je pisac

Skot je autorka dva dobro prihvaćena romana „The Testing of Luther Albright“ koji je 2005. Los Anđeles tajms proglasio za knjigu godine i „Traps“ objavljen osam godine kasnije koji su kritičari nazvali „mudro orkestriranom i kul“ pričom. Oba romana je objavila pod imenom Mekenzi Bezos. Skotova je 2013. ispričala Vogu da joj je bilo potrebno 10 godina i „mnogo suza“ da završi prvi roman. U tom periodu, Skot se preselila preko pola zemlje, rodila četvoro dece i pomogla suprugu da pokrene Amazon.com.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Imala je dobre mentore

Skot, koja je odrasla u San Francisku je ćerka finansijskog planera i domaćice-lokalnog filantropa. Pohađala je Hotčkis a potom Prinston gde joj je predavala čuvena Toni Morison koja ju je nazvala „jednim od svojih najboljih studenata kreativnog pisanja“. Morisonova je bila ta koja je povezala Skotovu sa Amandom „Binki“ Urban, čuvenim književnim agentom.

Razlaz sa Bezosom je bio prijateljski

Bezos i Skot su se razveli daleko od očiju javnosti. Bezos je rekao da su on i Mekenzi odlučili da nastave dalje kao „prijatelji“.

To je kasnije potvrdila i Mekenzi Skot.

Obećala da će podeliti svoje bogatstvo

Nekoliko meseci posle razvoda, Skotova se posvetila Giving Pledge-u, organizaciji koju vode Bil i Melinda Gejts i koja poziva bogate da ulažu u humanitarne svrhe i kojoj je Skotova obećala polovinu svog bogatstva. Iako su Bezos i Skotova davali donacije organizaciji dok su bili zajedno, posle razvoda Bezos nije bio preterano široke ruke dok je Skotova objavila da je zahvaljujući nizu uticaja i prilika stekla bogatstvo koje želi da uloži u filantropske aktivnosti.

Iz sveta i regiona čitajte:

Ko je sve dobio novac?

Skotova je donirala veće sume novca desetinama „crnih“ koledža i univerziteta, a uložila je i u koledže za američke starosedeoce.

Davaće dok ne isprazni sef

Magazin Forbs procenjuje da je Mekenzi Skot posle tih donacija ostala sa 55,1 milijardu dolara što je ćini trećom najbogatijom ženom na svetu posle L’Orealove naslednice Fransoaz Betenkur Mejers i Volmartove naslednice Alis Volton.

Svesna toga, Skot je sredinom prošle godine najavila da će vratiti „većinu svog bogatstva društvu koje joj je pomoglo da ga stvori, da će to raditi promišljeno i da će davati dok ne isprazni sef“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar