Foto:REUTERS/Joshua Roberts

Ako je istorija ikakav reper, čovek koji je u to vreme suludu ideju da prodaje knjige preko interneta pretvorio u apsurdno bogatstvo od 1,67 biliona dolara u narednim godinama možda se bude pretvorio u Rokfelera.

#related-news_1

Džef Bezos je nedavno saopštio da se povlači sa čela Amazona, iako će zadržati u značajnom obimu kotnrolu nad upravljanjem kompanijom kao njen najveći deoničar. Upravo će mu ova „penzija“ omogućiti da konačno više vremena posveti nekim drugim interesovanjima i možda – samo možda – pronađe način da troši svoje astronomsko bogatstvo koje je dodatno naraslo u pandemiji koronavirusa kada je vrednost deonica Amazona još skočila.

Njujork tajms se u to ime podsetio jednog drugog mogula čije je ime postalo – i čak je i danas – sinonim za ogromno bogatstvo: Džon D. Rokfeler.

Njihove karijere donekle liče. Ono što je Bezos učinio sa internet prodajom, Rokfeler je sa naftom; inovativnim pristupom tržištu i menadžementom obojica su stvorili imperije od dolara. Rokfeler je dugo važio za najbogatijeg čoveka u istoriji, a u nekom trenutku je njegovo bogatstvo iznosilo dva odsto američkog BDP-a.

Rokfeler se takođe povukao iz aktivnog upravljanja kompanijom Standard Oil u trenutku kada se našao na meti optužbi za kršenje radničkih prava. Bezos sa svoje funkcije odstupa usred istrage o kršenju pravila tržišta.

Foto:EPA-EFE/STR

Premda je Rokfeler celog života donirao velike sume novca u dobrotvorne svrhe, u pravog filantropa se pretvorio tek nakon što je novinarka Ida Tarbel 1902. godine otkrila u svom ekspozeu o maltretmanu i nehumanosti kojima su podvrgnuti Rokfelerovi radnici.

Bezos i Rokfeler dele reputaciju biznismena opsednutog detaljima koji ne prezaju ni od čega kako bi ojačali svoje imperije. Ipak, Rokfeler je dokazao – a Bezosu bi to u perspektivi moglo biti korisno – da se dovoljno velikim količinama novca može izbrisati reputacija monstruma.

Filantropija je u tom smislu opravdanje za posedovanje apsurdnog bogatstva; bogataši su tvrdili da je koncentracija bogatstva sasvim ispravna i pravedna i dobra, jer onda veliki kapitalisti mogu da mudro redistribuiraju sredstva. Rokfeler je čak govorio da mu je bog dao njegov novac.

Tako se odvija „pranje bogatstva“, kada mogul transformiše svoj imidž filantropijom koja ima veliki uticaj na čovečanstvo.

Najistaknutiji filantrop ove vrste danas je Bil Gejts.

Foto:EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Pročitajte još:

I on je sve šokirao dvehiljaditih kada se povukao sa čela Majkrosfta i odlučio da se vraća „onome što najviše voli“; deset dana kasnije, Bil i Melinda Gejts uložili su u svoju fondaciju još pet milijardi dolara, a u poslednje dve decenije ova fondacija je ukupno donirala više od 55 milijardi dolara za razvoj vakcina, prevenciju malarije i unapređenje javnog obrazovanja, između ostalog.

Gejts je time razvio neku vrstu obrasca za moderne milijardere koji žele da promene svoj imidž, a sigurno da su Bezos i njegov tim saradnika obratili pažnju na to.

Nedavno je Bezos uložio deset milijardi dolara za brobu protiv klimatskih promena i dve miijarde za borbu protiv beskućništva, a u oproštajnom pismu upućenom zaposlenima u Amazonu, istakao je da će se ubuduće okrenuti „drugim strastima“ – ne samo filantropiji.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar