Tomo Medved Foto: N1

Ministar hrvatskih banitelja Tomo Medved izjavio je da Hrvatska nije dobila optužnicu iz Srbije, ali da će, ukoliko dođe, biti odbačena. „Što se tiče potencijalne optužnice, ni jedno naše telo nije primilo nikakvu optužnicu, a ako je primimo, odbacićemo je onako kako smo to učinili prošle godine kad je tužilaštvo BiH pokušalo da pokrene optužnicu protiv osam hrvatskih generala za Bljesak“, rekao je Medved, prenosi N1 Zagreb.

On je ocenio da se Srbija „ni posle 31 godine od započinjanja agresije na Hrvatsku nije suočila sa svojom prošlošću“.

„Prvi moj poziv prema njima je da smognu snage i mudrosti da se suoče sa svojom prošlošću, a ta njihova prošlost nije nimalo lepa. Velikosrpska ideologija, velikosrpska Miloševićeva politika uz pomoć pobunjenih Srba u Hrvatskoj, ostavili su iza sebe krvavi trag više od 15.000 ubijenih“, kazao je hrvatski ministar.

On je podsetio da je Hrvatska još 2016. tražila da Srbija stavi van snage svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji, rekavši da „neće proći to što Srbija pokušava da glumi mini Hag“ nakon agresija na Hrvatski i BiH.

Medved je kazao da su hrvatski zahtevi prema Srbiji danas zahtevi EU i da Srbija mora svoj pravosudni sistem da uskladi sa pravnom tekovinom EU.

Povodom optužnice za ratne zločine protiv četiri oficira, hrvatskih pilota zbog navodne naredbe da se raketira kolona izbeglica kod Bosanskog Petrovca i Bosanskog Novog za vreme operacije Oluja u avgustu 1995, ministarstvo branitelja je saopštilo da ne priznaje „srpsku kvazi-univerzalnu jurisdikciju“.

***

BONUS VIDEO: Ispovest Krajišnika Oluja godišnjica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)