Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Nekadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt (83), izjavila je danas da sa izborom Džoa Bajdena za predsednika, Sjedinjene Države ulaze u novu eru u kojoj će biti veoma važno tesno povezati spoljnu i unutrašnju politiku. Olbrajtova smatra da SAD posle četiri godine Trampove administracije nemaju dobru reputaciju u svetu i da vlada nepoverenje, ali da nova administracija želi to da promeni.

„Sa izborom predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris, imamo priliku za novu politiku, jer verujem da ulazimo u jednu potpuno novu eru“, rekla je Olbrajtova na panelu Atlantskog saveta pod nazivom „Izgradnja temelja u SAD za američko liderstvo u inostranstvu“.

Prema njenim rečima, veoma je važno da se Amerikanci ne plaše razgovora o spoljnoj politici, jer se pokazalo da ona utiče i na unutrašnju politiku i život građana u SAD.

Olbrajtova je naglasila da je, tokom svog mandata (1997-2001), uvek pokušavala da poveže spoljnu politiku sa unutrašnjom, ali je napomenula da je geopolitička situacija u svetu sada drugačija.
Komentarišući budući Bajdenov kabinet, ona je ocenila da su nominacije pozitivne, jer su to ličnosti koje imaju osećaj i za spoljnu i za unutrašnju politiku.

Uverena je da će u narednom periodu postojati koordinacija između spoljne i unutrašnje politike.

Naročito je pandemija kovida 19, navela je, pokazala koliko je važno da se one povežu.

Olbrajtova smatra da SAD posle četiri godine Trampove administracije nemaju dobru reputaciju u svetu i da vlada nepoverenje, ali da nova administracija želi to da promeni.

„Iskreno, mnoge međunarodne organizacije treba da se poprave, ali to ne može ako niste za stolom“, rekla je ona i dodala da se već sada vidi da Bajdenova administracija razume potrebu za saradnjom i da sasluša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar