Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U polemici o odnosu Srbije prema nacionalnim manjinama, u kojoj su učestvovali poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, bilo je reči i o bivšoj američkoj državnoj sekretarki Medlin Olbrajt.

Marković je tokom rasprave u Narodnoj skupštini rekao da prava nacionalnih manjina u Srbiji nisu ugrožena, ali da zbog govora pojedinih poslanika da su ta prava ugrožena, godinama ima problem sa ulaskom u Evropsku uniju.

„Da su prekršena, kao što su prekršena prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne bi došao na dnevni red njihov amandman“, rekao je Marković na sednici na kojoj je amandman na predlog budžeta za 2021. godinu podnela i poslanička grupa „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“.

Poslanici te poslaničke grupe su istakli da Vlada Srbije treba da promeni politiku prema albanskoj nacionalnoj manjini i zatražili veća ulaganja za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Iz te poslaničke grupe govorio je i poslanik Enis Imamović koji je tražio da se Raška oblast naziva Sandžakom, što nije u ustavu Srbije.

Naveo je da skupština postoji kao političko telo da bi, između ostalog, unapređivala i ustav.

„Ako ne možemo da govorimo o načinima kako da unapredimo ustav, onda se nama itekako osporavaju prava… niko, pa ni vi ovde, nećete nam osporavati pravo da u ustav Sandžak uđe kao ustavna kategorija“, rekao je Imamović.

Marković je na to rekao da niko od nacionalnih manjina nema pravo da teritoriju, koja je po Ustavu Raška oblast, naziva Sandžak.

„Siguran sam da veliki broj Bošnjaka u gradovima Srbije u kojima žive ne misle tako. Tim ljudima je dosta političkih svađa i publiciteta koji neko želi da ima tako što će da kaže kako smo mi poslanici krivi što im ne znam šta ne dozvoljavamo“, rekao je Marković.

Istakao je da je Srbija uložila mnogo novca kada je u pitanju Raška oblast i pozvao predstavnike nacionalnih manjina da poštuju Ustav Srbije.

„Hoćemo da podržimo naše kolege, poslanike iz nacionalnih manjina u nečemu što smatraju da je njihovo pravo ugroženo, ali mora da se poštuju zakoni i Ustav Srbije“, rekao je Marković.

Naveo je da je prošlo vreme da oni koji su dobili mali broj glasova u svom narodu preko, kako kaže, militantnih poruka u parlamentu traže pomoć međunarodne zajednice.

„Niko nikome ne zabranjuje da govori, ali ne može da ističe albansku zastavu u Skupštini Srbije, u kojoj po Ustavu može da stoji samo zastava Srbije“, rekao je Marković i nastavio:

„Oni su možda dobili vetar u leđa zbog one babe ili dede – Olbrajtove, koja je velika ljubav Hašima Tačija. Ne znam da li su bili u intimnoj vezi ili samo u ljubavi da se Srbiji otme deo teritorije i teroristi dovedu na vlast“.

Na to je reagovao predsednik parlamenta Ivica Dačić i pozvao Markovića da vodi računa o svom rečniku i ne vređa Olbrajtovu, a Marković je dodao:

„Svi mi ovde smo za neku ljubav, ali ljubav prema porodici, otadžbini, radnom mestu… a ovo je teroristička ljubav. Poštujem sve poslanike, ali upravo ta baba-deda ponovo preti Srbiji da neće više da otvori nijedno poglavlje. I zašto su nas bombardovali. Piše u knjizi Dika Martija ko je ubijao, ko je činio ratne zločine i ko je izazivač svega na Kosovu i Metohiji, ko je napadao kasarne, policijske stanice i kidnapovao ljude. Sada se ti ljudi nalaze u Hagu. Pravda je spora, ali dostižna“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare