Vladimir Zelenski Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Pokušaj puča protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je prava pozadina "čistki" koje je Zelenski iznenada sproveo u vrhu i strukturama bezbednosnog aparata i tuzilaštva pod optužbom da su odavane državne i vojne tajne ruskoj strani, piše danas italijanski list Republika. U pitanju je bio i „sa Moskvom usaglašeni plan bezbednosnog aparata za korenitu promenu vlasti u Kijevu i uklanjanje Zelenskog s vrha države“, dodaje rimski dnevnik.

Mnogi mediji u Evropskoj uniji su s pažnjom propratili vesti da je Zelenski smenio šefa ukrajinske službe bezbednosti, svog dugogodišnjeg prijatelja Ivana Bakanova, kao i državnu tužiteljku Irvnu Venediktovu.

Francuski list Mond takođe javlja da je ukrajinski predsednik „pokrenuo lov na ‘kolaboracioniste i izdajnike’ koji su optuženi da u najmanju ruku nisu znali za kolaboraciju i visoku izdaju svojih potčinjenih u korist ruskog invazora“, što je sad „ojačalo položaj ‘sive eminencije’ u Kijevu Andrija Jermaka, šefa kabineta ukrajinskog predsednika“.

Španski dnevnik Pais javlja iz Kijeva da je „Damoklov mač visio iznad glave smenjenog šefa bezbednosti Bakanova još od početka ruske ofanzive, a Zelenski je potpuno izgubio poverenje u njega kad je ukrajinski grad Herson pao u ruske ruke, a ukrajinske snage nisu bile u stanju da procene i odupru se ruskom prodoru“.

Zelenski je, dodaje madridski dnevnik, već ranije smenio neke ključne generale na komandnim položajima i vrhu vojne obaveštajne službe.

Da bi opšti zaplet u Ukrajini bio još zamršeniji govori i, navodi Pais, pravi politički zemljotres koji je u Kijevu izazvala američka senatorka Viktorija Sparc, zatraživši u pismu predsedniku Džozefu Bajdenu da se istraže moguće implikacije moćnog šefa kabineta i čoveka od najvećeg poverenja Zelenskog, Andrija Jermaka, zbog navodne povezanosti s Moskvom.

Američka kongresmenka je u pismu Bajdenu tvrdila da je Jermak doturao informacije Belorusiji, što su odbacili ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova i vladajuća Demokratska stranka.

Zelenski je 9. jula opozvao i smenio i ukrajinske ambasadore u Nemačkoj, Madjarskoj, češkoj, Norveškoj i Indiji.

BONUS VIDEO: Od komičara do tragičara: Ko je Vladimir Zelenski 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar