Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zdravstveni radnici u Belgiji koji ne žele da se vakcinišu suočavaju se sa potencijalnim gubitkom posla, preneo je danas AP.

PROČITAJTE JOŠ:

Usled porasta novih kovid slučajeva, zbog čega su bolnice rezervisale polovinu kreveta na intenzivnim negama za kovid pacijente, belgijska vlada je završila nacrt zakona kasno u ponedeljak, kako bi načinila vakcinaciju zdravstvenih radnika obaveznom.

Počev od 1. januara, oni će imati rok od tri meseca da dobiju dve doze, a tokom tog perioda oni koji ostanu nevakcinisani biće obavešteni o suspenziji njihovih ugovora, osim ukoliko ne pokažu da su negativni na testu ili da su preležali kovid.

Od aprila, radnici bez odgovarajućeg opravdanja za odbijanje vakcinacije mogu da dobiju otkaz.

Prema raznim procenama, oko 60.000 zdravstvenih radnika u zemlji od 11,5 miliona stanovnika nije vakcinisano.

Nacrt zakona mora da prođe zakonodavna tela pre nego što stupi na snagu.

Ovaj potez bi mogao da otvori put ka obaveznoj vakcinaciji u brojnim poslovnim sektorima, jer je podrška političara sve veća, iako je premijer Aleksander de Kro rekao u septembru da nije pobornik takvih mera.

Kovid brojke ne izgledaju dobro uoči sutrašnje sednice savetodavnog odbora, za kada se očekuje da će De Kro objaviti nove restriktivne mere u pokušaju da zaustavi porast u broju infekcija i hospitalizacija.

U prethodnoj nedelji, dnevno je registrovano oko 10.000 novoobolelih, a broj bolničkih prijema se za isti period povećao za 27 odsto, prema podacima belgijskog zdravstvenog instituta.

Povećao se i broj preminulih za 27 odsto za nedelju dana, pa u Belgiji je u tom periodu umiralo prosečno 26,7 ljudi, a ukupno je 26.400 pacijenata dosad preminulo od kovida.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar