Foto: N1

"Svi smo zajedno dozvolili da se previše nepravde useli u Crnu Goru. Crna Gora je naša najveća svetinja", kazala je novinarka Nevenka Ćirović u obraćanju građanima ispred hrama Hristovog vaskrsenja

Sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske saopštili su da poštujući naredbe i mjere Nacionalnog tima i Episkopskog savjeta za sada odustaju od litija.

Nakon molebana u hramu Hristovog vaskrsenja oni su pozvali okupljene da ne prave nikakve samoinicijativne šetnje „čuvajući pre sveg svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo“.

Prethodno se okupljenima isped hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici obratila profesorica sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Mara Šćepanović.

„Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i ponos što smo se mi raznih nacija i vera sabrali ovde i da u ime nas profesora zahvalim se studentima koji su nas jučerašnjim proglasom podsetili na pojmove obrazovanje i kultura koje sa čestitošću treba da čine srž našeg bića“, kazala je Šćepanović.

Doktor Batrić Babović rekao je da „lekari svi dišu jednom dušom i oni na papiru i oni koji jos nisu potpisani“.

Pristutnima se obratila i novinarka RTCG-a Nevenka Ćirović, u ime novinara potpisnika Apela na poštovanje slobode veroispovjesti.

Ona je pročitala šta je poručilo više od sto novinara, kako je kazala, svih vera i nacija u apelu, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni veroispovjesti.

Profesor istorije u podgoričkoj gimnaziji „Slobodan Škerović“ Predrag Ražnatović je kazao da su litije najdemokratskiji izraz jednog naroda.

„Zato nas zgražavaju primene sile poslednjih dana. Lako je sa tolikom opremom i oružjem potući goloruki narod. Potrebno je da pobedite sebe i donesete zakon koji ovaj narod i crkva očekuje“, kazao je Ražnatović.

U ime studenata koji su potpisali apel „za odbranu svetinja“, student PMF-a Nebojša Kasalica je kazao da su se „slobodni studenti okupili da stanu rame uz rame sa sveštenicima u odbrani svetinja“.

Molebanu su prisustvovali i studenti okupljeni oko „Studentske inicijative za odbranu svetinja“, koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: „Studenti ne daju svetinje“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)