Protest, Ljubljana, Slovenija, protest protiv Janeza Janse
Protest u Ljubljani Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Više hiljada ljudi okupilo se u Ljubljani na mirnom protestu protiv vlade Janeza Janše, simbolički održanom na datum koji se u Sloveniji slavi kao državni praznik Dan otpora okupatoru, posvećen događaju iz 1941. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Policija je objavila da se radi o neprijavljenom okupljanju, podsetivši da su odlukom vlade zbog epidemiološke situacije zabranjena okupljanja više od deset ljudi, ali nije izašla s procenom broja demonstranata, ali slovenačka televizija navodi da ih je više hiljada i da se radi o najvećem protestnom skupu u poslednjih nekoliko godina.

Protest je počeo oko 17 sati, a policijska uprava ljubljanska saopštila je da se skup snima.

Demonstrantima koji su prošetali Ljubljanom, otišli pred zgradu vlade, a na kraju se zaustavili na Prešernovom trgu u središtu grada, brojni intelektualci levo-liberalnog usmerenja i predstavnici civilnih udruga pružili su potporu osudivši postupke aktualne vlade prema novinarima i nezavisnim institucijama, te vladino upravljanje zdravstvenom i društvenom krizom izazvanom pandemijom kovida-19.

Protest, Ljubljana, Slovenija, protest protiv Janeza Janse
Protest u Ljubljani Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Transparentima i u izjavama medijima prosvednici su navodili da su se ujedinili protiv „strahovlade“ koju predstavlja aktuelna vlast, da se zauzimaju za demokratiju, slobodu i vladavinu prava, preneli su slovenački mediji.

Protest, Ljubljana, Slovenija, protest protiv Janeza Janse
Protest u Ljubljani Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Protestno okupljanje simbolično je po priznanju demonstranata održano 27. aprila, na državni praznik Dan otpora kojim se komemorira osnivanje Oslobodilačkog fronta (OF). Osnovali su je 1941. u Ljubljani slovenački komunisti koji su kasnije poveli borbu protiv fašizma i nacizma.

U jutarnjim i popodnevnim satima u utorak u održane su brojne svečanosti i komemoracije povodom tog praznika na kojima su odvojeno učestvovale stranke i državni vrh.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)