Janez Jansa
Janez Janša Foto:N1

Crtanje mapa, povlačenje granica i upozorenja da može doći do novog rata na Balkanu ponovo su aktuelni, ovoga puta zahvaljujući slovenačkom državnom vrhu. Iako je premijer Janez Janša negirao da je u Brisel poslao dokument u kome predlaže pripajanje delova Bosne i Hercegovine Srbiji i Hrvatskoj, kao i Kosova Albaniji, sve je više dokaza da dokument postoji. Bošnjački političari su optužili Janšu da će izazvati novi rat, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić oprezan kada je reč o navedenim idejama.

Čovek koji je značajno doprineo cepanju jedne zemlje, tačno 30 godina kasnije cepao bi još jednu, ili možda čak više teritorija cepao i spajao? Slovenački portal Necenzurisano.si objavio je nezvanični dokument koji je navodno Janša poslao u Brisel na sto šefa Evropskog saveta Šarla Mišela.

U njemu se predlaže da Evropska unija inicira sledeće ujedinjenje Albanije i Kosova uz status poput Južnog Tirola za srpski sever Kosova, pripajanje Republike Srpske Srbiji, pripajanje hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj (ili status Južnog Tirola za te kantone), dok bi granice Severne Makedonije ostale nepromenjene.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na sve to članovi predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović iznenada su objavili da ih je još 5. marta slovenački predsednik Borut Pahor nezvanično pitao da li je moguć miran rastanak u Bosni i Hercegovini.

Mediji u Sarajevu su se digli na noge, a jednog čoveka, čitav ovaj sled događaja posebno je obradovao. Iako, kaže Milorad Dodik, dokument još nije video.

„Ali je impresivno kolika se galama oko toga digla samo zato što je neko pomenuo miran razlaz, kao da je pomenuo atomski razlaz. A to da li će nešto biti mirno, ne zavisi od nas dole“, rekao je Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

U dokumentu je objašnjeno da bi odlaskom RS i hrvatskih kantona, Bošnjacima ostala teritorija na kojoj su ubedljiva većina i kojom bi mogli efikasno da upravljaju i odluče žele li putem Evropske unije ili putem bližih odnosa sa Turskom.

„Na sve to gledam sa velikim oprezom i sa velikim strahom. Zato što znam kolika je cena mira. Znam koliko nam je važna stabilnost i koliko je važno da nam ekonomija napreduje, a ne da ulazimo u dodatna politička trvenja i sukobe“, rekao je povodom „non pejpera“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Evropska komisija prethodno je demantovala postojanje dokumenta, ali se ni ne kaže da je poslat Komisiji već Evropskom savetu, u kome su svi šefovi država i Vlada članica. Predsedavanje Evropskoj uniji 1. jula preuzima upravo Slovenija.

„Zna se da je Bosna i Hercegovina u teškoj situaciji da nema nikakvog pomaka u približavanju Evropskoj uniji. I tu je možda Slovenija osetila neku priliku da taj voz koji stoji na ovaj način pokrene dalje. Sada da li je to primeren način? I stavovi Slovenije koji su ispoljeni, šta je sa njima? Slovenija je ranije uvek smatrana kao neko neutralan“, kaže novinar N1 iz Slovenije Miha Orešnik.

Spekulacije idu dotle da je Janša za svoj predlog razmene teritorija obezbedio podršku pre svega svog glavnog saveznika, mađarskog premijera Viktora Orbana, ali i drugih lidera Višegradske grupe. Navodno je deo dokumenta i pisan u Budimpešti.

Janša je ponovio da su dokumenti izmišljotina i optužio opoziciju i poslanicu Evropskog parlamenta Tanju Fajon da stoji iza svega. Fajon je odgovorila da je vreme da se Janša oglasi i javno kaže šta je stav Slovenije.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar