Foto: REUTERS/Mariana Nedelcu

Desetine hiljada Argentinaca demonstriralo je danas u više gradova u zemlji da osude pokušaj atentata na potredsednicu Kristinu Kiršner, u napadu koji je takođe podstakao talas osuda širom sveta.

Napadač je sinoć povukao obarač na pištolju koji je uperio na potrpesednicu Kiršner ali pištoj nije opalio, saopštio je predsednik Argentine Alberto Anhel Fernades. Obezbeđenje je uspelo da ga savlada a potpresednica nije povređena.

Foto: REUTERS/Mariana Nedelcu

Predsednik je ocenio da je pokušaj atentata na bivšu šeficu države (od 2007. do 2015), vrlo ozbiljna stvar i da je to najozbiljnije nešto što se dogodilo zemlji koja je ponovo našla demokratiju 1983. godine.

Sinoć oko 21 čas jedan čovek koji je kako izgleda delovao sam, uperio je pištolj u glavu Kiršner, udaljen na samo nekoliko metara od nje i izgledalo je kako pritiska na okidač, ali pištolj nije opalio.

Foto: REUTERS/Agustin Marcarian

„Kristina je živa jer iz razloga koje još nisu tehnički potvrđeni oružje koje ima pet metaka nije opalilo iako je okidač pritisnut“, rekao je predsednik zemlje Fernandes u govoru nekoliko sati posle pokušaja atentata.

Uhapšeni čovek identifikovan je kao 35-ogodišnji Fenrando Andre Sabag Motiel, brazilske nacionalnosti ali čija majka je Argentinka a otac Čileanac, navode policijski izvori a prenose zvanični mediji. On živi u Argentini od 1993. i bio je hapšen u martu 2021. zbog nošenja hladnog oružja.

Pokušaj ubistva su odmah osudili svi latinoamerički šefovi država kao i argentinska opozicija.

Papa Franja bivši nadbiskup Buenos Ajresa danas je poslao poruku solidarnosti i rekao da se stalno moli za socijalnu harmoniji u za to da demokratske vrednosti uvek prevladaju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je „šokiran“ pokušajem atentata koji je osudio. SAD su takođe „čvrsto osudile“ napad, a državni sekretar Entoni Blinken rekao je preko Tvitera da je Vašington uz argentinsku vladu i narod i da odbacuje nasilje i mržnju.

U Buenos Ajersu Plaza de Majo naspram predsedništva danas je bila puna ljudi kao i više avenija koje vode do trga, u najvećem okupljanju u više meseci u glavnom gradu, na poziv vladajuće koalicije levog centra Frente de Todos i srodnih pokreta.

U Santa Feu, Rozariju, Kordobi, Tukumanu i brojnim drugim gradovima u zemlji lokalni mediji su javili da je bilo skupova podrške na poziv provladinih sektora.

***

BONUS VIDEO: Životna priča Eve Peron duhovnog vođe Argentine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar