Džastin Trudo
Džastin Trudo Foto: Sean Kilpatrick / Zuma Press / Profimedia

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je danas da masovna grobnica sa ostacima 215 dece otkrivena u jednoj od nekadašnjih škola za asimilaciju domorodačcke dece u Kanadi nije izolovani incident.

Trudoovi komentari dolaze u trenutku kada domorodački lideri traže pregled svih bivših takozvanih rezidencijalnih škola – institucija koje su držale decu oduzetu iz porodica širom zemlje, prenosi AP.

On je poručio da je, kao premijer, zgrožen „sramotnom politikom koja je uzimala domorodačku decu iz njihovih zajednica“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Nažalost, ovo nije izuzetak ili izolovan incident. Nećemo se kriti od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole bile su stvarnost – tragedija koja je postojala ovde, u našoj zemlji, i mi se moramo tome prilagoditi. Deca su oduzimana porodicama, vraćana oštećena ili uopšte nisu vraćana“, rekao je Trudo.

Od 19. veka do 1970-ih, više od 150.000 dece autohtonog stanovništva moralo je da pohađa hrišćanske škole koje je finansirala država, kao deo programa njihove asimilacije u kanadsko društvo.

Bili su primorani da pređu na hrišćanstvo i nisu smeli da govore maternjim jezikom. Mnogi su bivali pretučeni i verbalno zlostavljani, a navodno je umrlo do 6.000.

Kanadska vlada se izvinila u Parlamentu 2008. godine i priznala da je fizičko i seksualno zlostavljanje u školama bilo rasprostranjeno. Mnogi đaci se prisećaju da su ih tukli zbog toga što govore maternji jezik. Izgubili su i vezu sa roditeljima i običajima.

Domorodački lideri naveli su to nasleđe zlostavljanja i izolacije kao osnovni uzrok epidemijskih stopa alkoholizma i zavisnosti od droga u rezervatima.

U toku su planovi za dovođenje forenzičkih stručnjaka koji će identifikovati i repatrirati ostatke dece pronađene zakopane na lokaciji Kamlups.

Škola Kamlups radila je između 1890. i 1969. godine, kada je savezna vlada preuzela operacije od Katoličke crkve i vodila je kao dnevnu školu do zatvaranja 1978. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar