Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Međunarodno telo koje predstavlja svetske aviokompanije (IATA) zalaže se da putnici na letovima nose maske, saopšteno je danas, pošto se intenzivira debata kako ponovo uspostaviti aviosaobraćaj, ali i poštovati mere socijalne distance, prenosi Rojters.

Nošenje maski pomoglo bi zaštiti zdravlja putnika, navodi IATA, koja se sada izjasnila protiv mere koju je prvobitno podržala, a to je da se ostavi prazno srednje mesto u redu.

Medicinski savetnik IATA Dejvid Pauel rekao je novinarima da će nošenje maski i pokrivanje lica na letu biti deo različitih mera, među kojima je i skeniranje putnika pre leta kako bi se uverili da nemaju groznicu, temperaturu, ali i osnaživanje procedura higijene kako bi se aviosapbraćaj bezbedno uspostavio.

Aviokompanije, poput nemačke Lufthanze ili mađarskog Vizera već su saopštili obavezu da putnici nose maske na letu.

U aprilu, generalni direktor IATA Aleksnadar de Juniak ocenio je da će ostavljanje slobodnog srednjeg sedišta biti uslov za nastavak letova, a današnjom izjavom napravili su preokret, jer su ocenili da to neće doprineti bezbednosti putnika.

Glavni ekonomista IATA Brajan Pirs ocenio je da većina aviokomoanija neće biti u mogućnostu da zaradi novac, ukoliko bi se uklonika trećina sedišta u avionima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare