Ilon Mask Foto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Vlasnik kompanije "X" Ilon Mask rekao je da će novi korisnici te platforme morati da počnu da plaćaju malu naknadu za korišćenje osnovnih funkcija na platformi, što je promena koja je, kako je on rekao, neophodna radi borbe protiv problema sa botovima koji godinama opterećuju platformu. Međutim i dalje postoje nejasnoće oko pitanja naplate.

U Maskovom tvitu, koji je bio odgovor na spekulacije o naplaćivanju manje godišnje naknade novim korisnicima, i to za objavljivanje, lajkovanje i odgovaranje, ni u jednom trenutku nije precizirano kada će ta naplata stupiti na snagu ili kako će ona funkcionisati. Mask naglašava da je naplata „jedini način da se obuzda nemilosrdni napad botova“.

Ova mera, koja za cilj ima ograničavanje automatizovanih i neautentičnih aktivnosti, mogla bi značajno da promeni dinamiku interakcija na ovoj popularnoj platformi.

Botovi

Mask je rekao da botovi sa lakoćom prolaze standardne verifikacije kao što su CAPTCHA testovi.

Naknada koju je Mask naveo je slična onoj koja je već uvedena novim korisnicima na Novom Zelandu i Filipinima prošlog oktobra u okviru „Iks“ programa – „Not a Bot“, koji je zahtevao da novi nalozi plaćaju godišnju naknadu od jednog dolara za objavljivanje, lajkovanje, odgovaranje i još neke funkcije, prenosi Forbs.

Ilon Mask Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Plaćanje

Da li će svi korisnici na platformi „Iks“ na kraju morati da plate naknadu za pristup osnovnim funkcijama platforme i dalje nije jasno, iako je Mask pokušao da naplati korisnicima određene premijum funkcije kao što je mogućnost uređivanja postova, što je deo ponude za povećanje prihoda sajta i borbu protiv prodaje oglasa.

Mask je često obećavao da će smanjiti botove na „Iks“-u, i taj problem postojao još od njegove kupovine Tvitera 2022. godine.

Tada je tvitovao „pobedićemo botove ili ćemo umreti pokušavajući“. Program „Iks“ platforme „Not a Bot“ i njena godišnja naknada od jednog dolara za nove korisnike na Novom Zelandu i Filipinima su reklamirani kao moćno sredstvo u borbi protiv botova.

Foto: Promo

Tačan broj botova na platformi „Iks“ nije poznat, iako su istraživači otkrili da se njihova aktivnost na pomenutoj platformi povećala tokom popularnih događaja kao što su Super Boul 2024. i prva republikanska primarna debata.

Maskova kompanija za veštačku inteligenciju, xAI, takođe planira da koristi objave sa platforme „Iks“ za obuku svojih modela, uključujući i nedavno predstavljenog Grok četbota, koji je sada dostupan premium korisnicima.

Maskovi proizvodi

Kako piše Biznis insajder, magazin „Varieti“ je prošle jeseni saopštio da je „Iks“ izgubio 15 odsto svoje baze korisnika širom sveta otkako je Mask kupio, tadašnji, Tviter. I sam Mask je priznao da je platforma izgubila oko 50 odsto prihoda od reklama tokom njegovog mandata.

Tviterova silazna putanja mogla bi da bude paralelna sa još jednim od Maskovih proizvoda: Teslin „Cybertruck“.

Pročitajte još...

Tesline akcije su pale za više od 10 odsto u protekloj godini, a neto vrednost Ilona Maska takođe je opala.

Iako je postao statusni simbol za slavne ličnosti kao što su Kim Kardašijan i pevač Džej Zi, lansiranje „Cybertruck“-a izazvalo je oštre kritike, a novi vlasnici vozila vrednog 80.000 dolara upozoravaju na sveprisutne otiske ruku, mrlje od rđe i teško upravljanje masivnim vozilom koje je teško skoro tri tone.

Kako je u ponedeljak objavljeno, kompanija Tesla otpušta više od 10 odsto svoje radne snage, što je otprilike najmanje 14.000 radnika. Razlog te odluke je, kako kaže proizvođač električnih automobila, usporavanje potražnje i pritisak na cene.

BONUS VIDEO Tviter je i dalje značajan za autokratske države kao što je naša: Novinari o padu vrednosti i broja korisnika X mreže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar