Foto: EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

Američki preduzetnik Ilon Mask pomaže da se pacifička ostrvska država Tonga ponovo poveže na internet, nakon što su vulkanska erupcija i cunami odsekli tu zemlju od ostatka sveta pre više od tri nedelje, navode zvaničnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni dodaju i da su se popravke na ključnom podvodnom optičkom kablu za telekomunikacije, koji je presekao cunami, pokazale težim nego što se prvobitno mislilo, prenosi agencija AP.

Jedan visoki zvanicnik u susednom Fidžiju je tvitovao da je tim iz Maskove kompanije “SpaceX“ trenutno na Fidžiju i da uspostavlja stanicu koja bi pomogla da se Tonga ponovo poveže na internet preko “SpaceX-ovog” satelita.

Ova kompanija rukovodi mrežom od skoro 2.000 satelita koja nosi naziv „Starlink”, a pruža internet usluge udaljenim mestima širom sveta.

Novozelandski političar Šejn Reti je nedavno pisao Masku tražeći od njega da pomogne u obezbeđivanju “Starlink” veze, da bi nakon što su se pojavili izveštaji sa Fiždija napisao na Tviteru da je veoma zadovoljan i Ilon Mask obezbeđuje satelit za Tongu.

BONUS VIDEO: Vremenske nepogode

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar