Ilon Mask Foto: EPA-EFE/Carina Johansen

Vlasnik Tesle i društvene mreže X, Ilon Mask izazvao je pometnju izjavom da je Tajvan deo Kine. Ovo nije prvi put da se najbogatiji čovek na svetu meša u važna svetska pitanja poput rata u Ukrajini, položaja bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa ili razvitka veštačke inteligencije (AI). Zbog toga ga mnogi nazivaju mirođijom u svakoj čorbi, iako je prema mišljenju javnog mnjenja - često i pogrešno.

Poslednja sporna tiče se Tajvana, i nije prva koja je razljutila vladu ostrva čiju samostalnost Kina ne priznaje.

Naime, na poslovnom samitu ove nedelje, Mask je uporedio Tajvan sa Havajima, nazvavši ga „sastavnim delom“ Kine.

Ilon Mask Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Milijarder je izazvao ljutnju vlasti Tajvana objavom da je to ostrvo deo Kine.

„Slušajte, Tajvan nije deo NRK [Narodne Republike Kine] i sigurno nije na prodaju!“, poručio je ministar spoljnih poslova Džozef Vu na mreži Iks, čiji je vlasnik upravo Mask.

Uz to, Mask je u oktobru rekao da se napetosti u odnosima mogu rešiti davanjem Kini izvesne kontrole nad Tajvanom.

Ilon Maskt Twitter Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Tada je intervjuu rekao da veruje da bi dve vlade mogle da postignu „razumno prihvatljiv“ aranžman.

Kineski ambasador u SAD pohvalio je Maska, ali je njegov tajvanski kolega tada izjavio da „sloboda nije na prodaju“.

Reagujući na najnoviju Maskovu opasku, ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu napisao je i da je Maskova društvena mreža, ranije poznata kao Tviter, zabranjena u Kini.

Vu je ranije rekao da kineske vojne vežbe imaju za cilj da utiču na izbore u Tajvanu u januaru.

Ilon Mask Elon Musk
Ilon Mask Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Narodna Republika Kina je jasno stavila do znanja da želi da oblikuje predstojeće nacionalne izbore Tajvana. Na našim građanima je da odluče, a ne na nasilniku iz susedstva“, napisao je on.

Mask je ranije imao i predlog za rešenje rata u Ukrajini, čime je razbesneo vladu u Kijevu.

Važna uloga u ukrajinskom sukobu

Mask se takođe mnogo mešao u rat u Ukrajini, vešto balansirajući između obe strane.

Na primer, postao je glavni igrač u ratu u Ukrajini tako što je ukrajinskoj vojsci pružio internet usluge, a onda više puta je Mask pretio da će prekinuti pristup Ukrajini Starlinku, alatu koji je postao ključan za uspeh njene vojske.

Foto: EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Na kraju se zalagao za to da Sjedinjene Države pregovaraju sa ruskim liderom i tvitovao je „mirovni plan“ za koji je tvrdio da ga je osmislio.

Taj plan je uključivao prepuštanje dela Ukrajine ruskoj kontroli.

Rid Hofman, koji je zajedno sa Maskom osnovao PayPal, rekao je da je izgleda da je njegov bivši kolega „kupio ono što je Putin prodavao, udicu, konopac i potop“.

Podsetimo, nedavno je otkriveno i da je Mask sabotirao ukrajinski napad na rusku flotu, ali je objasnio da to nije uradio tako što je trajno isključio satelitsku komunikacionu mrežu kompanije Starlink u blizini obale Krima, kako su tokom jučerašnjeg dana tvrdili mediji. Kako sam tvrdi, napad je sabotirao tako što je odbio da ga uključi.

Ilon Mask
Ilon Mask Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

„Starlink nije bio aktiviran u regijama o kojima je reč. Spejseks (SpaceX) nije ništa deaktivirao. Iako nisam naredio inženjerima da isključe satelitski sistem, odbio sam „ukrajinske molbe da ga uključim. Postojao je hitan zahtev državnih tela za aktiviranje Starlinka sve do Sevastopolja. Očita namera je bila potopiti većinu ruske flote. Da sam pristao na njihov zahtev, tada bi SpaceX bio izričiti saučesnik u velikom činu rata i eskalaciji sukoba“, napisao je Mask.

Branio Trampa

Na krajni, nakon što je kupio Tviter Mask je vratio nalog Trampu posle sprovedene ankete u kojoj su korisnici podržali taj potez.

Pročitajte još:

„Trajne zabrane trebale bi da budu retke i stvarno za botove ili prevare, spam račune… Mislim da nije bilo ispravno zabraniti Donalda Trampa“, rekao je Musk.

Zatim je sredinom marta izjavio da, ukoliko Tramp zaista bude uhapšen narednih dana, to će dovesti do njegovog ponovnog izbora na predsedničkim izborima 2024. godine.

„Ukoliko se to desi, to će biti početak Trampovog reizbora“, naveo je Mask.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar