Li Shangfu Foto: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kineski ministar odbrane Li Šangfu nije viđen u javnosti skoro tri nedelje, što je izazvalo spekulacije da je pod istragom. Naime, poslednji put je viđen 29. avgusta kada je održao govor na kinesko-afričkom forumu za mir i bezbednost. On je samo poslednji u nizu funkcionera Komunističke partije koji su odjednom nestali iz javnosti.

Njegovo poslednje prekomorsko putovanje bilo je sredinom avgusta u Moskvu i Minsk, gde se sastao sa ruskim zvaničnicima na marginama bezbednosne konferencije i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Aleksandar Lukašenko Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Kako prenose zapadni mediji, američka vlada veruje da je Li pod istragom.

Rojters je izvestio da je Li otkazao sastanak u poslednjem trenutku sa vijetnamskim odbrambenim zvaničnicima prošle nedelje. Dva vijetnamska zvaničnika potvrdila su novinskoj agenciji da je Peking odložio godišnji sastanak.

Postavljen za ministra pre šest meseci

Inače, pojavile su se infomacije da Šangfu se nije pojavio na zakazanom sastanku sa komandantom singapurske mornarice jer je „stavljen u kućni pritvor“. On nije naveo izvor za te tvrdnje. Nestanak ministra usledio je nakon iznenadne smene ministra inostranih poslova Ćin Ganga sa njegove funkcije u julu, takođe nakon višenedeljnog nestanka.

Pročitajte još:

Od tada o njemu nema više informacija ili tragova. Početkom avgusta, kineski predsednik Si Đinping je takođe smenio dvojicu najviših generala raketnih snaga. Bivši komandant Li Jučao nije viđen u javnosti nedeljama ranije i nije bilo objašnjenja za njegovu smenu.

Li je imenovan za ministra odbrane u martu 2023. godine, nakon što je nekoliko meseci služio kao najviši član Centralne vojne komisije, koja nadgleda oružane snage. Nekoliko godina ranije, 2018. godine, kao direktor odeljenja za razvoj vojne opreme, SAD su ga sankcionisale zbog kupovine ruske vojne opreme od strane PLA.

BONUS VIDEO Sastanak Putin – Si Đinping

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar