Obnova Ukrajine kroz plan oporavka vredan 750 milijardi dolara zajednički je zadatak demokratskog sveta, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na prvoj konferenciji u Luganu u Švajcarskoj na kojoj je planirana budućnost Ukrajine nakon ruske invazije. Maršalov plan koji EU priprema podrazumeva 750 milijardi evra, ima tri faze, a deo novca trebalo bi da obezbedi - Rusija.

Govoreći putem video linka Zelenski je priznao da je zadatak koji je pred njima krucijalan, tvrdeći da je Rusija odlučna da uništi fizičko i moralno tkivo Ukrajine.

Dodao je da bi proces oporavka koji vodi ukrajinski nacionalni savet omogućio njegovoj zemlji da produbi svoje veze sa Evropom.

Spremnost privatnog sektora da uloži milijarde u Ukrajinu zavisiće od bezbednosti zemlje i sposobnosti da se Ukrajina odupre rukama oligarha.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal je rekao da su direktni infrastrukturni gubici Ukrajine iznosili više od 100 milijardi dolara, dodajući da je uništeno ili oštećeno više od 1.200 obrazovnih institucija, 200 bolnica i hiljade kilometara gasovoda, vodovoda i električnih mreža, puteva i železnica…

On je istakao da će postojati tri faze oporavka za koje zajedno može biti potrošeno više od 750 milijardi dolara, od kojih bi trećina bila iz privatnog sektora, a neke od ruskih reparacija i zamrznute ruske imovine.

Obnova u tri faze

„Ruske vlasti su pokrenule ovaj krvavi rat i izazvale ogromno uništenje i treba da budu odgovorne za to. Prva faza bi bila plan za neposrednu implementaciju počevši od hitne humanitarne pomoći, kao što je obnavljanje vodosnabdevanja i mostova; srednjoročni okvir od 2023. do 2025. godine za vraćanje života uništenim zajednicama kroz rekonstrukciju škola, bolnica i stambenih objekata i konačno dugoročnu viziju modernizacije od 2026. do 2032. godine za ukrajinsku zelenu digitalnu ekonomiju koja konačno ostavlja sovjetsku eru iza sebe i priprema zemlju za eventualno članstvo u EU“, rekao je Šmigal.

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Prema nacrtu plana, više od 2.000 eksperata će tokom šest nedelja izlagati svoje predloge koje će sponzorisati prekomorske države, kao i plan oporavka od 24 sektora koji ima za cilj da osigura da sektori kao što su kućna energija i poljoprivreda mogu da ispune standarde EU i da obezbede godišnji rast od sedam odsto. Ali, to je veliki udarac za ukrajinsku ekonomiju, a Kijevu je potrebno još 30 milijardi dolara da bi opstao do kraja decembra.

Šmigal je insistirao da će se reformski proces u Ukrajini nastaviti, tvrdeći da su promene sprovedene pre invazije doprinele otpornosti zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, predstavila je planove za rekonstrukciju EU koji podrazumevaju mapiranje investicionih potreba Ukrajine, kanalisanje resursa, oblikovanje strateških izbora i koordinaciju multilaterlanih tela kao i privatni firmi. Komisija razmatrara različite načine da prikupi ta sredstva, uključujući i grantove i zajmove, kao i zajedničko zaduživanje slično fondu EU za oporavak od pandemije.

Ona je više puta istakla potrebu za reformom i transparentnošću ukrajinske vlade kako bi se osiguralo da korupcija ne naruši integritet bilo kog programa rekonstrukcije.

„Nikada ranije to nismo radili u ovom obimu“, rekla je, dodajući da donatori moraju da znaju ne samo da će njihov novac služiti dobrom cilju, već da će biti potrošen efikasno i efektivno sa maksimalnim uticajem na narod Ukrajine.

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, rekla je na konferenciji da će buduća duhovna rekonstrukcija biti podjednako važna kao i materijalna.

Liz Tras Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Pomoć od – Rusije

Jedan deo novca, kako su istakli evropski zvaničnici, doći će od zaplenjene ruske imovine. Velika Britanija je prva zemlja koja želi da od zaplenjene imovine oligarha napravi fond za obnovu Ukrajine, a o tome je bilo reči u prethodnim mesecima.

Neposredno nakon uvođenja sankcija kako Rusiji, tako i pojedincima povezanim sa Kremljom, SAD, EU i Velika Britanija konfiskovale su imovinu i sredstva sankcionisanih pojedinaca.

Obzirom da je reč o astronomskoj sumi novca, evropski zvaničnici smatraju da bi ona prestavljala odličan početak za obnovu Ukrajine. Pitanje je kako će na to reagovati zvanični Kremlj, zbog čega svetski lideri oklevaju da uvedu ovakvu meru.

BONUS VIDEO: Svedočenja Ukrajinaca posle raketiranja tržnog centra u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare