Mapa omikron virus u Evropi
Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Nova mutacija pošasti koja je pre dve godine paralisala svet pojavila se nedavno u Južnoj Africi. Naučnici od tada pokušavaju da što pre dođu do podataka o kakvom se soju radi, da li je opasan i da li je zarazniji od varijanti koje su nam već poznate. U međuvremenu, pojedine zemlje su zatvorile svoje granice u strahu od rapidnog širenja nove mutacije.

Soj koji je od strane Svetske zdravstvene organizacije ocenjen kao „zabrinjavajući“ nazvan je omikron. Na evropsko tlo stigao je letom iz Južne Afrike, i to u Belgiju.

Od tog momenta brzo se raširio u nekoliko evropskih zemalja, ali i Izraelu, Australiji i Kanadi.

Nemačka je zabeležila dva slučaja zaraze novim sojem, Holandija čak 13 u jednom danu, a Austrija je nedavno saopštila da je omikron stigao u pokrajinu Tirol. Na bečkom aerodromu vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja. Pripadnici vojske prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Samo austrijski državljani trenutno mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Gotovo sve evropske zemlje obustavile su letove sa afričkim kontinentom, a trenutno je u Izraelu, Austriji i Japanu na snazi zabrana ulaska svim turistima. Omikron je u Evropi zabeležen u Holandiji, Belgiji, Italiji, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Španiji i Danskoj. 

Očekuje se da će u narednim danima nova mutacija stići do gotovo svake evropske države, uprkos zabrani ulaska koja važi za sve putnike iz Afrike, na šta upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.

Omikron soj će se verovatno proširiti na međunarodnom nivou, predstavljajući „veoma visok“ globalni rizik tamo gde bi porast slučajeva kovida mogao da ima „teške posledice“ u nekim oblastima, saopštila je SZO.

Foto: TANJUG/AP Photo/Jerome Delay

Opasnost vreba i van Evrope

U Japanu je danas otkriven slučaj zaraze novom mutacijom, a vlasti su juče saopštile da će strancima zabraniti ulazak u zemlju, kako bi eventuelno širenje omikrona bilo sprečeno.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da bi se izbegao najgori scenario i kao hitna mera iz predostrožnosti, Japan će pre svega zabraniti ulazak stranaca u zemlju od ponoći 30. novembra“, rekao je novinarima japanski premijer Fumio Kišida.

Pre Japana, Izrael je zatvorio granice za sve turiste. Vlasti Izraela u subotu su saopštile da će zabraniti ulazak svim strancima u zemlju, čime je Izrael postao prva zemlja koja je potpuno zatvorila svoje granice kao odgovor na novu i potencijalno zarazniju varijantu koronavirusa – omikron.

Premijer Naftali Benet rekao je u saopštenju da će zabrana, do odobrenja vlade, trajati 14 dana. Zvaničnici se nadaju da će u tom periodu biti više informacija o tome koliko su efikasne vakcine protiv soja omikron, koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi i koji je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „varijantom zabrinutosti“.

„Naše radne hipoteze su da ova varijanta već postoji u skoro svakoj zemlji“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked i dodala da je vakcina efikasna, iako je još nepoznato u kojoj meri.

Hitan sastanak G7 zbog omikrona

Ministri zdravlja G7 održaće danas hitan sastanak o novoj varijanti kovida nazvanoj omikron, koja se širi svetom i primorava zemlje na zatvaranje granica.

Sastanak je sazvala Britanija koja predsedava G7, i koja je među sve većim brojem zemalja koje su otkrile slučajeve nove varijante koja sadrži brojne mutacije.

BONUS VIDEO Kako je nastala vakcina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram