Mapa: Nova.rs

Kontraofanziva ukrajinskih snaga, glavna je tema svetskih medija već nekoliko dana. Njihov veliki proboj i pomeranje linija fonta, kao i povlačenje ruskih trupa, predstavljaju glavni preokret u ratu koji traje od 24. februara.

Ukrajinska vojska uspela je da potisne rusku vojsku iz Harkovske oblasti, oslobodi čak 3.000 kvadratnih kilometara teritorije i natera ruske trupe na povlačenje. Ukrajinske trupe su uspele da osvoje više od 30 naselja za samo 4 dana, a kako se navodi ukrajinska vojska se sada nalazi samo na oko 50 km od ruske granice.

Kako se može videti na priloženoj mapi, ruske trupe su još 6. septembra držale pod svojom kontrolom dobar deo ukrajinske teritorije na istoku, a onda se za nekoliko dana sve promenilo. Mapa pokazuje totalno drugačiju situaciju na terenu 10. septembra.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Tačno se može videti u kom je pravcu tekla ofanziva i gde su se vodeli žestoke borbe. Ukrajinska vojska je tokom ovog vikenda izvela zapanjujući kontranapad istočno od Harkova – probijajući se kroz loše branjene ruske linije, razbijajući trupe ruskog predsednika Vladimira Putina.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Od ponedeljka ujutru, Ukrajina je kontrolisala Kupjansk – ključno logističko čvorište koje sadrži železničke linije – koje se koriste za snabdevaje njenih trupa u Donbasu, Izjum – polaznu tačku za ofanzivu na Donbas i Vovčansk – samo nekoliko kilometara od ruske granice.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska tvrdi da je postigla neverovatan uspeh proteravši ruske snage iz više od dvadeset gradova i sela u poslednja 24 sata, navodi se na Fejsbuku ukrajinskog generalštaba.

Podsećamo, napredovanje ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, čini se, iznenadilo je rusku vojsku, ali iz Kijeva kažu da je to od početka bio plan.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, ukrajinski kontranapad počeo je 29. avgusta i u prvim danima je bio fokusiran na Hersonsku oblast na jugu, koja je pod ruskom kontrolom od početka aprila. Ukrajinska vojska gađala je američkim raketama HIMARS mostove na reci Dnjepar na čijoj se zapadnoj obali nalazi grad Herson. Činilo se da je glavni cilj da se odseču ruske trupe smeštene u samom gradu i onemogući im dopremanje artiljerije i opreme. Danima na meti je bio Antonovski most, najveći i najvažniji most koji vodi preko reke Dnjepar do Hersona.

Takođe, ukrajinska vojska uspela je da povrati nekoliko sela u Hersonskoj oblasti, blizu linije koja deli tu oblast od susedne Nikolajevske oblasti. Činilo se da je Ukrajina igra na sve ili ništa u Hersonu u pokušaju da oslobodi te teritorije pre nego što vojno-civilna uprava koju je nametnula ruska vojska organizuje refrendum o pripajanju Rusiji, slično Krimskom refrendumu iz 2014. godine.

Rusija je premestila određen broj trupa u Hersonsku oblast, u pokušaju da zastavi dalje napredovanje ukrajinske vojske na jugu. Upravo u tom trenutku, Ukrajinci su iskoristili situaciju i potpuno promenili plan napada i krenuli na severoistok, što im je donelo veliki uspeh.

Prema navodima „Njujork tajmsa“ u američki obaveštajci pomogli su Ukrajini u planiranju i pripremi kontraofanzive. Kako navodi ovaj američki medij, visoki ukrajinski zvaničnici pojačali su razmenu obaveštajnih podataka sa svojim američkim kolegama tokom leta“, što je pomoglo da Ukrajina ostvari dramatične prednosti na severoistoku poslednjih dana.

BONUS VIDEO: Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News