Foto:ecdc.europa.eu

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu, apdejtovanu mapu prema kojoj je hrvatska obala i dalje je u naradžastom, ali od juče je i sever zemlje. Istočni deo Hrvatske ostao je u zelenom što pokazuje da je u tom delu zemlje situacija epidemiološki povoljna.

Pročitajte još:

Narandžasta boja na ovoj karti znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udeo pozitivnih veći od četri odsto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udeo pozitivnih među testiranima manji od četiri odsto.

Karta ECDC-a je savetodavna, ali se neke države članice EU se oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

„Početak četvrtog talasa“

Istovremeno, hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da je „ovo početak četvrtog talasa pandemije“. Beroš je dodao da veruje da će ovaj talas zaraze biti lakši, ali da je njegov zadatak da bude spreman na sve scenarije.

„Ono što mogu da kažem je da je vakcina najbolji i najbrži put. Ne smemo se osećati preterano sigurno samo zbog vakcina. I dalje je potrebno: maske, dezinfekcija, pranje ruku, distanca…“, rekao je ministar.

Na pitanje o uvođenju novih mera, Beroš je rekao da svaki županijski štab analizira epidemiološku situaciju, kao i da se ta strategija pokazala efikasnom.

„Moramo ponavljati da je vakcina najbolji i najbrži izlaz, ali i pridržavanje mera sprečava širenje virusa. Sad čitam o delta plus varijanti koja je navodno agresivnija, ali nemam još podatke o njemu. Setimo se prošlog devetog meseca. Dolaskom hladnog vremena možda se promeni klinička slika. Ona je sada nešto lakša, međutim pitanje je šta nas čeka”, rekao je Beroš, preneli su hrvatski mediji.

Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Sa druge strane, zamenica direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin najavila je moguće pooštravanje mera, pomenuvši, između ostalog, mogućnost skraćenja radnog vremena.

„Ako se nastavi pogoršanje brojki, teško je reći šta nas čeka za sedam dana“, rekla je Pavić Šimetin.

U Hrvatskoj su juče zabeleženi 486 nova slučaja korone od 9.962 testiranih uzoraka. Dan ranije zabeleženo je 524 zaraženih, što je 37,5 odsto više nego istog dana prošle sedmice. Takav broj novoobolelih nije zabeležen od početka juna.

BONUS VIDEO Korona divlja u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)