NATO Istočna Evropa trupe Ukrajina
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Lideri NATO saveza usaglasili su se na vanrednom samitu u Briselu da uspostave četiri nove borbene grupe u Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj. Dogovoreno je i da NATO pojača prisustvo vojnih brodova i podmornica u morima blizu Rusije, kao i da nastavi da šalje oružje Ukrajini.

Vodje Atlantskog saveza odlučile su da ojačaju bezbednost svojih članica u blizini Rusije razmeštanjem novih trupa na istok Evrope, međutim NATO trupe neće kročiti u Ukrajinu.

Kako je rekao gensek Jens Stoltenberg, NATO u Ukrajinu neće slati trupe, niti mirovne snage, jer „nikako ne želi da se ukrajinski vojni sukob sa ruskom vojskom prelije na susedne zemlje“. NATO, inače, trenutno ima oko 40.000 vojnika na svojoj istočnoj granici, koja se proteže od Baltičkog do Crnog mora.

Stoltenberg je upozorio Rusiju da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini, pozivajući na zaustavljanje „opasne, neodgovorne nuklearne retorike“ Moskve. Svaka upotreba biološkog ili hemijskog oružja imala bi „dalekosežne posledice“ po Rusiju, upozorava Stoltenberg, dok je NATO spreman da „zaštiti i brani saveznike od svake pretnje, u bilo koje vreme“.

Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

Šefovi država ili vlada NATO, među kojima je bio i američki predsednik Džozef Bajden, naglasili su da Rusija u pregovorima s Ukrajinom mora odmah da primeni obustavu sukoba i „pozvali Rusiju da se konstruktivno uključi u pregovore s Kijevom kako bi se postigli opipljivi rezultati, počev od trajnog prekida vatre i postepenog povlačenja svih trupa s ukrajinske teritorije“.

„Dajte nam jedan odsto vaših tenkova“

Na početku samita liderima NATO-a preko video veze obratio se prvi čovek Ukrajine Vladimir Zelenski koji je na početku govora optužio Rusiju da je koristila zabranjene fosforne bombe, ali nije naveo ni kada ni gde se napad tim bombama dogodio.

„Osećam da je Ukrajina zapela u nekakvoj ‘sivoj zoni između Zapada i Rusije’ jer još nije deo saveza, ali brani zajedničke vrednosti. Iza nas je mesec herojske obrane i strašnog, mračnog meseca razaranja“, rekao je.

Zelenski je apelovao na NATO da poveća vojnu podršku njegovoj zemlji, podsetivši da je od početka rata tražio zaštitu neba iznad Ukrajine jer vojska te zemlje nema moćnu protivvazdušnu odbranu. Dodao je da „Ukrajina do sada nije dobila nijedan avion“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Možete nam dati jedan odsto svih aviona, jedan odsto svih tenkova. Jedan odsto! Imate najmanje 20.000 tenkova. Najgora stvar u ratu je kada ne dobijate jasne odgovore dok tražite pomoć. Ukrajina ne želi da vodi ratove godinama. Samo želimo da preživimo, spasimo naše ljude“, rekao je.

Ipak, kao je rekao, ne krivi NATO jer „ne uništavaju NATO projektili ukrajinske gradove“. Naglašavajući da je slanje oružja Ukrajini „pitanje života ili smrti“, Zelenski je rekao da su sledeće met Rusije zemlje članice NATO sa istoka, odnosno baltičke zemlje i kako je rekao I“sigurno Poljska“.

„NATO tek teba da pokaže šta može da uradi da spasi ljude“, rekao je.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Kako je ruska agresija na Ukrajinu izmenila život u Evropi i svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare