Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Predsedik Sjedinjenih Država Džozef Bajden sleteo je u Brisel kako bi prisustvovao vanrednom samitu NATO-a, drugom po redu od početka ruske invazije. Prvi čovek SAD takođe će prisustvovati i sastanku grupe najrazvijenijih zemalja G7, a potom putuje u Poljsku. Iako je jasno da je cilj poseta zaustavljanje ruske invazije, mnogi u njima vide Bajdenovu težnju da potvrdi liderstvo Amerike na globalnoj sceni.

Kada je reč o Ukrajini, izvesno je da će na samitu Alijanse biti dogovoreno povećanje pritiska na Rusiju. Pre svega, dodatne NATO trupe će, kako piše CNN, biti raspoređene u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj.

Takođe se očekuje da će biti govora o povećanju nivoa sajber odbrane, kao i organizovanja češćih savezničkih vojnih vežbi.

Pročitajte još:

Bajdenov savetnik za bezbednost Džejk Salivan rekao je tokom proteklih dana i da će predsednik SAD-a sa ostalim liderima razgovarati o načinu na koji će se NATO približiti istočnim članicama.

Da li će na sto staviti nove sankcije?

Ipak, čini se da će Bajden mnogo više pažnje posvetiti drugim pitanjima, pomoću kojih bi mogao da pokaže da je održao predizborno obećanje – vratio SAD ključnu ulogu u NATO-u.

Zbog toga se veruje da će Bajden danas na samitu predstaviti nove sankcije Rusiji. Takođe, izneće i planove za vanrednu situaciju, u slučaju da Rusija upotrebi hemijsko ili nuklearno oružje.

Uz to, uoči Bajdenove posete Evropi, Pentagon je Beloj kući izveo niz opcija za potencijalno raspoređivanje američkih trupa na najstariji kontinent, koje će lider SAD zasigurno izneti na ovom sastanku.

Ukrajina, rat
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Odlazak u Varšavu – utešna nagrada za Zelenskog?

Kada je reč o Bajdenovoj poseti Poljskoj, koja se graniči sa Ukrajinom i u koju je do sada stiglo nekoliko miliona tamošnjih izbeglica, čini se da njome američki lider želi da poruči ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da je uz njega.

Međutim, pomalo je kontradiktorno to što je Zelenski više puta od početka invazije praktično molio Bajdena da poseti Kijev, ali to nikada nije bilo ni razmatrano. Amerika nije jedina zemlja od koje je Zelenski tražio pomoć. Od koga je još prvi čovek Ukrajine bezuspešno tražio pomoć, pročitajte u posebnoj vesti. 

Da bi akcije NATO-a bile efikasne?

Kao što i sam Bajden tvrdi, invazija je ujedinila Alijansu više nego ikada, ali NATO tek treba da pokaže svoju efikasnost i utiče na zaustavljanje rata koji traje već mesec dana.

Međutim, ovu idiličnu sliku pre nekoliko nedelja demantovao je Zelenski rekavši kako je princip kolektivne odbrane članica Alijanse slabiji nego ikad.

Kako će Rusija reagovati na ujedinjeni Zapad?

Ono što bi moglo da predstavlja problem jeste to što bi slika usaglašenog Zapada mogla ozbiljno da zasmeta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Foto: REUTERS, Profimedia, EPA-EFE, Tanjug AP, Slađana Đermanović/Nova.rs

I sam portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da bi uvođenje bilo kakve NATO mirovne misije u Ukrajini bilo više nego opasno po sve.

BONUS VIDEO Borba vatrogasaca sa vatrenom stihijom posle još jednog raketiranja ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar