Raspored NATO trupa u istočnoj Evropi Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Prvi čovek SAD Džozef Bajden poslao je dramatičnu poruku Amerikancima koji žive u Ukrajini: Napustite zemlju odmah, nećemo slati naše vojnike da vas spasu ako Rusija izvrši invaziju. Iako američke trupe neće kročiti na tlo Ukrajine, čak ni u slučaju rata u toj zemlji, sve su brojnije u Evropi. Raste i broj NATO trupa koje su strateški raspoređene na istoku starog kontinenta, što je upravo ono što Vladimir Putin vidi kao glavnu pretnju za Rusiju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nije da imamo posla sa terorističkom organizacijom. Imamo posla sa jednom od najvećih armija na svetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo da postanu lude“, rekao je Bajden u intervjuu za NBC njuz.

Na pitanje koji scenario bi mogao da dovede do “avganistanskog scenarija”, odnosno angažovanja američke vojske u evakuaciji državljana SAD kao što je to bio slučaj u Kabulu u avgustu 2021, Bajden je odlučno rekao da takvog scenario nema.

„Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, to je svetski rat. U vrlo smo drugačijem svetu nego što smo ikada bili“, pojasnio je.

Iako prema Bajdenovim rečima, američka vojska neće ući u Ukrajinu, Bajden pojačava prisustvo američkih vojnika u Evropi.

Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Gde su NATO, a gde trupe SAD?

NATO ima četiri multinacionalne borbene grupe u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, koje deluju na rotacionoj osnovni. Svaku od njih vodi Velika Britanija, Kanada, Nemačka ili SAD, a sadrži trupe iz nekoliko zemalja članica. Alijansa je prošlog meseca saopštila da su sve četiri grupe „snažne i spremne za borbu“.

U Poljskoj, gde SAD imaju bazu, raspoređeno je 1.200 ljudi u okviru NATO trupa, dok amerčkih vojnika ima 5.700 ljudi. Što se tiče Litvanije, koja je takođe dom američke baze, prisutno je 450 vojnika SAD i 1.200 iz NATO trupa.

NATO je u Estoniju poslao trupu od 1.200 ljudi, a u Rumuniji su stacionirane američke snage od ukupno 900 vojnika. Pre četiri dana, u Rumuniju je stiglo poslednjih 100 američkih vojnika koji se, prema navodima rumunskog ministra Vasile Dančua, bave logistikom. I u ovoj zemlji, SAD ima svoju bazu, ali i raketni sistem koji je, kako navodi CNN, dizajniran da „otkriva, prati, angažuje i uništava“ balističke rakete u atmosferi. Sličan objekat u Poljskoj trebalo bi da počne sa radom ove godine.

U Ukrajini ni SAD ni NATO nemaju bazu, s obzirom da ova zemlja nije članica Alijanse. Međutim, taj vojni savez sa Kijevom ima blisku saradnju, koju opisuje kao „jedno od najsadržajnijih partnerstava NATO-a“.

Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Diplomatija na ledu

Iako Rusija negira planove za invaziju na Ukrajinu, američka i ukrajinska strana tvrde da je Moskva rasporedila ogromnam broj vojnika i naoružanja u blizini granice. Prema različitim procenama, broj ruskih trupa na granici varira između 100.000 i 130.000.

Rusija je 10. februara počela vojne vežbe sa Belorusijom na tlu te zemlje, a prema rečima generalnog sekretara NATO Jensa Stoltneberga, na ovim vežbama angažovano je 30.000 ljudi.

Od sredine januara, vođeni su brojni razgovori između Rusije sa jedne strane i NATO, odnosno SAD i pojedinačnih evropskih zvančnika sa druge strane, ali oni nisu urodili plodom. Među poslednjima bio je razgovor britanske šefice diplomatije Liz Tras i njenog kolege iz Rusije Sergeja Lavova koji takođe nike ima nikakav konkretan zaključak. Čak, Lavrov je razgovor opisao kao “razgovor nemog sa gluvim”.

Glavni ruski zahtev je da se NATO povuče na granice iz 1989. godine, što bi podrazumevalo i povlačenje vojske i vojne tehnike iz Rumunije, kao i zaustavljanje daljeg procesa proširenja Alijanse na istok Evrope, odnosno bliže ruskoj granici. Taj zahtev prvenstveno se odnosi na Ukrajinu, o čijem se eventualnom članstvu govori već godinama unazad, ali i na Moldaviju, Gruziju, pa čak i Švedsku i Finsku.

NATO je zahteve Rusije odbio uz obrazloženje da je “politika otvorenih granica ključna za Severnu Alijansu”.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Amerika poslala Ukrajini oružje

U četvrtak kasno uveče na aerodrom kod Kijeva sleteo je avion s velikom količinom oružja koje je Ukrajini šalju SAD. Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici američke ambasade u Kijevu, radi se o 14. letu kojim su Amerikanci poslali Ukrajini vojnu pomoć. U objavi se navodi da su u najnovijoj pošiljci i protivtenkovske rakete Javelin.

„Sjedinjene Države su u januaru poslale oko 1.200 tona vojne opreme uz odobrenje predsednika Bajdena. Radi se o opremi koja je potrebna Ukrajini kako bi se zaštitila od ruske agresije“, navodi se.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar