Foto: Alex Milan Tracy / ddp USA / Profimedia

QAnon se smatra najopasnijom teorijom zavere u modernoj američkoj istoriji. Njene pristalice su uglavnom i pristalice američkog predsednika Donalda Trampa, ali u tom onlajn svetu napucanom testosteronima, odnedavno se ističe jedan sasvim novi aspekt - zašto se toliko žena priklanja QAnonu?

Novinarka Njujork tajmsa Eni Keli koja se bavi spregom digitalne kulture i ekstremne desnice – upravo dva polja na čijem se preseku nalazi QAnon – u kolumni pod nazivom „Majke za QAnon“ otkrila je da neverovatno veliki broj pristalica ove teorije zavre čine žene.

Na jednom od brojnih protesta pristalica QAnona u Londonu, piše Keli, bilo je nemoguće ne primetiti ogroman broj žena među okupljenima. Mnoge od njih dovele su i decu.

 

Ko je Q?

“Kju” je osoba sa interneta koja tvrdi da je insajder u vladi, koji ima jako visok nivo pristupa, obeležen sa Q , kao i informacije šta radi “duboka država”.

Anonimni profil se prvi put pojavio u oktobru 2017, na forumima “4chan” sa idejom da će bivša državna sekretarka i Trampova rivalka Hilari Klinton uskoro biti uhapšena i da će početi neredi.

Nema potrebe navoditi da se to predviđanje pokazalo pogrešnim, kao i mnoga druga koja su sledila, uključujući najavu više optužnica protiv drugih demokrata.

Ali to nije zaustavilo Kju da nastavlja da objavljuje navode o “tajnom ratu” koji vodi Tramp protiv grupe pedofila u dubokoj državi, dok su njegove objave na internetu širile uz rastući broj ljudi koji u to veruju.

I pored mnogih spekulacija, niko još nije otkrio koja misteriozna osobu stoji iza Kju. Van krugova Kjuanona, malo njih ga smatra pravim vođom. Mnogi stručnjaci veruju da se godinama više od jedne osobe može kriti iza naloga Kju na internetu.

 

QAnon – najprostije rečeno – pretpostavlja da elite poznate kao „kabala“ trguju decom koju kasnije žrtvuju na satanističkim ritualima. Pristalice QAnona veruju da je trafikant i Hilari Klinton i ova teorija zavere ima izrazito političku dimenziju koja za cilj ima da do kraja uruši poverenje u mejsntrim establišment i, najpre, Demokratsku stranku koja pokušava da svrgne Trampa.

Jedna od žena koja je prisustvovala protestu Londonu ispričala je novinarki Njujork tajmsa da je došla sa majkom i sestrom, da je i sama bila žrtva seksualnog zlostvaljanja dok je bila dete i da je želela da pokaže solidarnost sa drugim žrtvama.

Jedna od organizatorki mitinga poručila je okupljenima da je „spasavanje naše dece mnogo važnije od lažne pandemije“.

Upravo je tako otkriven dosad nepoznati ugao QAnona i misterija velikog broja žena u redovima pristalica: one su tu jer im majčinski instinkt tako nalaže, majčinska dužnost da zaštite nevine. Malo je onih koje su u razgovorima pominjale povezanost QAnona sa Trampom, Hilari Klinton ili anonimni 4chan nalog nazvan „Q“ od kojeg je sve počelo.

Sve one bile su tu, kako su rekle, zbog dece.

Foto: Jana Birchum / Polaris / Profimedia

QAnon se zaista ističe među drugim onlajn (i) konspirativnim zajednicama; veoma visok procenat pristalica čine žene.

Oni koji se bave teorijama zavere i koji prate uspon QAnona od ranih dana ističu da je upravo taj narativ o spasavanju dece privukao toliko veliki broj žena, premda su one od samog početka bile integrativni deo QAnon zajednice.

Pročitajte još:

Sa infiltriranjem QAnona u američke institucije poput Kongresa SAD postaje jasno da se QAnon razlikuje i u tom smislu od drugih ekstremno desničarskih i konspirativnih grupa u kojima žene obavljaju posao iza scene, a liderstvo i medijska pažnja se poklanjaju muškarcima iz iste zajednice. Većina kandidata za Kongres među onima koji su otvoreno ili implicitno podržali QAnon bile su žene, na čelu sa Mardžori Tejlor Grin.

Još su opasniji i više zabrinjavaju slučajevi žena koje su pokazale spremnost da povrede ljude zbog ovakvih uverenja.

Sintija Abcug iz Kolorada optužena je za planiranje otmice pošto je postala opsednuta „zlim obožavateljima Satane i pedofilima“, a Sesilija Fulbrajt iz Teksasa proganjala je nepoznate osobe automobilom jer je „imala utisak da su kidnapovali devojčicu kako bi je odveli u belo roblje“.

Danas se dobar deo Fejsbuk sadržaja u vezi sa QAnonom sastoji od snimaka i fotografija koje dele majke – besne, često u suzama – i u kojima govore o „satanističkim porukama“ koje se deci šalju preko igračaka i Diznijevih filmova kako bi im „isprali mozak“.

Da, teorija zavere nije ništa manje opasna čak i ako se zasniva na majčinskoj ljubavi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar