Foto: Trains and Planes / Alamy / Profimedia

Sa ciljem da dođemo do što detaljnijih informacija o načinu na koji bismo mogli da iz Srbije uđemo u Crnu Goru, a da pritom ne moramo da budemo u izolaciji narednih 14 dana, pozvali smo agenciju iz ove, nama susedne zemlje, koja se bavi prevozom putnika malim avionima, ali za velike pare.

Telefonski razgovor sa finom gospođom iz agencije prenosimo vam u celosti:

„Halo, dobar dan.“

„Dobar dan. Zanima me možete li da mi pomognete. Planiram da putujem u Crnu Goru, ali imam dve nedelje godišnjeg odmora, baš onoliko koliko traje izolacija u kojoj moram biti nakon što pređem granicu. Čula sam da Vi imate informaciju, kako da dođem do Crne Gore, a da ne sedim dve nedelje zatvorena u kući“, počela sam razgovor.

„Tačno. Naša agencija organizuje avionski prevoz iz Beograda za Tivat, kada imamo dovoljan broj putnika, odnosno kad popunimo mesta u avionu. To je mali avion sa samo sedam mesta, a da biste putovali sa nama potrebno je da imate negativan PCR test ne stariji od 72 sata, važeća dokumenta i hotelsku rezervaciju. Kad stignete na aerodrom, idete pravo u smeštaj, nema potrebe za izolacijom“, rekla nam je ljubazna posrednica iz agencije.

Foto: Dmitry SHISHKIN / Alamy / Alamy / Profimedia

„Hvala Vam mnogo, a kažite mi još koliko dana unapred treba da se najavim i koliko će to zadovoljstvo da me košta?“ pitala sam.

„Poslaćete mi odmah sliku prve strane Vašeg pasoša, kako bismo imali sve podatke, a tri do četiri dana pre nego što ste planirali put, moramo se čuti telefonom. Onda ću Vam reći da li za taj datum imamo grupu, pa ćete uraditi test. Sa negativnim testom i rezervacijom hotela, plaćate 600 evra kartu u jednom pravcu“ rekla nam je, još ljubaznije ovaj put, ne bi li ublažila šok visoke cifre koju je upravo izgovorila.

Foto: Cayman / Alamy / Alamy / Profimedia

„Recite mi, ako idem sa mužem i sa decom, da li i mala deca plaćaju?“

„Ne, bebe i deca do dve godine, ne plaćaju kartu“ odgovorila je.

„Hvala Vam mnogo na informacijama. Prijatno!“

„Hvala Vama. Doviđenja.“

Foto:Vladimir Šarac

Nepravda i diskriminacija

Posle razgovora sa gospođom iz agencije, koja se bavi prevozom putnika malim avionima, zaključili smo da avionska karta u samo jednom pravcu košta skoro četiri puta više nego povratna karta redovnom linijom. Za četvoročlanu porodicu u kojoj su deca starija od dve godine, ovaj put u jednom pravcu koštao bi 2.400 evra, a povratne karte bi iz džepa iscedile duplu sumu.

Crna Gora plaže
Foto: Vladimir Šarac

Na delu je naravno očigledna nepravda, a može se reći i diskriminacija, prema ljudima koji nisu u stanju da finansijski pokriju ove ogromne troškove. Naime, ukoliko uradite test i pokaže se da ste negativni na virus Covid19, malim avionom bez problema, provera i zaustavljanja direktno sa aerodroma možete na plažu. Međutim, ako imate negativan test, ali nemate novca za luksuzni put do Crne Gore, nego putujete sopstvenim automobilom ili autobusom, onda Vam taj test ništa ne vredi, čak Vas za koronu i ne pitaju, nego sa granice idete pravo u „zatvor“. Taj „zatvor“ je karanitn u nekom od centara koji su određeni za smeštaj stranaca ili ako ste sa decom mlađom od 11 godina i imate crnogorsko državljanstvo ili supružnika koji ga ima, idete u svoju kuću, ali opet u izolaciju 14 dana.

Foto: VDWI Aviation / Alamy / Alamy / Profimedia

Ceo avion za 3.500 evra

Bogati Srbi, biznismeni, sportisti i ostale javne ličnosti, tokom proteklih meseci neometano su putovali u Crnu Goru svojim privatnim avionima. Zatvaranje granica, karantini, izolacije su nešto što se na privilegovane sa dubokim džepom ne odnosi.

Pročitajte još:

Ovo nas dalje dovodi do zaključka da „ako imaš pare, korona ti ne može ništa, ako ih pak nemaš, imao/nemao koronu, ideš u izolaciju“.

Naime, u agencijama u Srbiji koje poseduju male avione i imaju dozvolu za sletanje u Crnu Goru, ko ima mogućnost može da iznajmi ceo avion, po ceni od 3.500 evra i da bez karantina putuje na more u susednu državu.

Podsetimo, Crna Gora je zatvorila granice za državljane Srbije još na samom početku pandemije.

Foto: Shutterstock

Šta piše na sajtu Vlade Crne Gore

Inače, informacije o avionskom prevozu za Crnu Goru iz Srbije, mogu se naći čak i u preporukama Vlade Crne Gore, gde piše sledeće:

„Omogućen je ulazak stranih državljana koji u Crnu Goru dolaze nekomercijalnim avio saobraćajem bez obzira na to iz koje države dolaze, uz poštovanje sledećih privremenih mera:

Ukoliko vazduhoplov dolazi iz Republike Srbije putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posedovati negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata, izdat od registrovane laboratorije, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i posedovati rezervaciju u hotelskom smeštaju, ako borave u Crnoj Gori. Operator vazduhoplova mora da 48 sati pre planiranog leta podneti operatoru aerodroma zahtev za odobrenje leta koji, pored redovnih informacija, mora sadržati i ime i prezime putnika i posade, ako boravi u Crnoj Gori pri čemu operator aerodroma zadržava pravo da odobri ili ne odobri let.

Prema ovim putnicima se nakon ulaska u Crnu Goru preduzimaju mere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Za dolazak/odlazak putnika od putničkog terminala do smeštaja potrebno je organizovati poseban transport, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar