Foto:Nova.rs

Špic turističke sezone na crnogorskoj obali Jadrana nikada nije izgledao kao ove godine. U periodu između 15. jula i 15. avgusta na plažama u Crnoj Gori nema mesta šibica da padne, a sada se tamo ređaju apokaliptične scene.

Fotografije koje smo dobili od naših čitalaca govore ono što njihove reči ne bi mogle dovoljno da opišu. Nikada praznije plaže u Kotoru, Budvi, Sutomoru, Baru, Herceg Novom, Petrovcu izgledaju kao da je njima prošao tajfun.

Osim ogorčenosti zbog finansijski propale sezone, naši sagovornici posebno su revoltirani činjenicom da će koronavirus ostaviti dalekosežnije posledice, pa su mnogi meštani u nedoumici šta dalje da rade i čemu mogu da se nadaju u budućnosti.

Kao da je zima

„Nikada nije bilo da sunce ovako jako peče, a da žive duše nema na obali. Kao da je zimski period. Mi smo na ovakve slike navikli, ali tek tamo od novembra. Da mi je neko pričao da će krajem jula, na pragu avgusta biti ovakva pustoš, nikad mu poverovao ne bih“, priča za Nova.rs Miljan Đokić, iz Budve.

Foto:Nova.rs

On priznaje da je prethodnih godina gužva umela da mu zasmeta, a sada bi, kako ističe, dao sve na svetu da opet sve bude kao nekada.

„Tužno sve izgleda, jad i beda. Pogled je strašan. Najgore je što dan za danom prolazi, a ništa ne može da bude bolje. Peškiri i ležaljke stoje, a nikog na njima. Šibicu nisi mogao da baciš prošle godine u ovo vreme na plaže, a pogledaj sada. Ovo je da čovek ne poveruje“, tužno konstatuje naš čitalac.

Foto:Vladimir Šarac

Apokalipsa na delu

Ni u drugim primorskim mestima slika nije drugačija.

„Sigurna sam da ćemo situaciju sa koronom pamtiti dok smo živi. Prava apokalipsa. Toliki narod bez posla i toliko sveta koji ne može da nam dođe. Moraćemo da tražimo druge poslove, a neki su se već uveliko zaposlili van turizma“, objašnjava čitateljka Nina koja nam je poslala fotografije iz Petrovca.

Foto:Vladimir Šarac

Dodaje da su sve nade izgubljene da će se desiti čudo koje bi odjednom oživelo obalu makar u avgustu.

„Nema od toga ništa, sve vam slike govore“, navodi Nina.

Pogled koji ubija

Ni zakupcima delova plaže koji od toga tokom vrelih letnjih meseci žive nimalo nije lako. Stevan Vojinović, nam priča da pogled na spuštene suncobrane i prazne ležaljke „ubija na mestu“.

Foto:Nova.rs

„Meštani se šale da sad ima mesta za njih koliko hoće, ali zapravo su u teškoj muci i ogromnoj depresiji. Bliži se avgust, vreme kada cela rivijera živi 24 sata dnevno, a ovo je tragedija“, iskren je Stevan.

Sagovornik našeg portala kaže da se svakog dana pita kako će izgledati leto 2021.

Foto:Nova.rs

„Ne znam šta će biti sledeće godine. Crna Gora živi od turizma, moraće nešto država da rešava, nema druge“, zaključuje ovaj Budvanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (58)