Foto:EPA-EFE/STEPHANE MAHE

Popularnost francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) porasla je u oktobru i njega podržava 41 odsto gradjana, dok opada popularnost premijera Žana Kasteksa (Jean Castex) koji je na vlasti od jula ove godine, prenose danas tamošnji mediji.

List Depeš (La Depeche) ocenio je danas da je imenovanjem Kasteksa da zameni veoma popularnog Eduara Filipa (Edouard Philippe) na mesto premijera Makron ima dva cilja osveženje petogodišnjeg predsedničkog mandata i povratak popularnosti jer je Filip prednjačio u anketama.

Pročitajte još:

„Tri meseca kasnije, čini se da je Makron postigao jedan cilj, a to su rastuća nepopularnost Kasteksa kojeg sada podržava 37 odsto, i povećanje popularnosti šefa države“, naveo je list pozivajući se na politički barometar Odoska-Depeš-Frans enter (Odoxa-La Dépêche France Inter) za oktobar.

List navodi da je Makron i dalje nepopularan jer ga podržava 41 odsto, što jeste za tri odsto više u odnosu na prethodno istraživanje, ali oko 58 odsto Francuza i dalje smatra da on nije dobar predsednik.

Izgleda da nepopularnost premijera utiče na popularnost predsednika. To je i bila prvobitna zamisao premijera Kasteksa da je tu da štiti predsednika a ne da se takmiči da bude popularniji, naveo je list.

Kasteks, do jula malo poznat političar široj javnosti, od dolaska na vlast se nije potrudio da bude „poznatiji“, već naprotiv. U julu je o njemu pozitivno mislilo 48 odsto, a tri meseca kasnije 37 odsto.

Prema anketi, najomiljeniji političar je bivši premijer Filip, koji je ispred ranije omiljene ministarke kulture Rozlin Bašlo, dodao je list.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar