Pariz Foto: Shutterstock/Karina Bostanika

U Francuskoj će sutra biti održan prvi krug parlamentarnih izbora sa neizvesnim rezultatom koji će konačno biti poznat tek posle drugog kruga nedelju dana kasnije, pošto se ne zna da li će centristi predsednika Emanuela Makrona uspeti da osvoje većinu u parlamentu od 577 poslanika.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje su preneli BMFTV i list Ekspres, Makronova koalicija Zajedno bi mogla da osvoji 27 odsto glasova, a savez levičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon, 26,5 osto glasova.

Pročitajte još:

Na trećem mestu bi bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine) sa 19,5 odsto, a na četvrtom desničarski Republikanci sa 11 odsto.

Mediji su ocenili da će u nedelju biti „pravi meč izmedju Makrona i Melanšona“.

Melanšon (70) koji je osvojio treće mesto u prvom krugu predsedničkih izbora, želi da predstavi parlamentarne izbore kao treći krug predsedničkih. Njegova koalicija nazvana „Nova narodna ekološka i socijalna unija“ (Nupes) okuplja socijaliste, komuniste, ekologe i Melanšonovu stranku Nepokorena Francuska.

Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, a za apsolutnu većinu je potrebno osvajanje najmanje 289 poslaničkih mesta. Ukoliko bi Makronov savez izgubio većinu, to bi bio presedan od uvodjenja Pete Republike u Francuskoj 1958. godine, podsetili su tamošnji mediji.

Makron je uoči početka izborne tišine, koja je počela u petak u ponoć, pozvao glasače da izaberu „jasnu i jaku većinu“ osudjujući ekstremne političke struje koje žele da se ide „od krize do krize“.

„Ništa ne bi bilo opasnije nego da se svetskom neredu doda francuski nered koji predlažu ekstremne struje“, rekao je Makron, aludirajući na radikalnu levicu i ekstremnu desnicu.

Francuski predsednik je nedavno rekao da će ukoliko njegova koalicija pobedi, posle drugog kruga izbora 19. juna, okupiti političke, ekonomske i društvene snage, ali i gradjane izabrane žrebom, da pokrenu reforme za poboljšavanje kupovne moći, ekologije, penzija i institucija.

Glasanje počinje danas u nekoliko francuskih prekomorskih teritorija kao što su Gvadelup i Martinik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar