Zoran Zaev i Emanuel Makron Emmanuel Macron
Zoran Zaev i Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da je vreme da Severna Makedonija započne pregovore sa Evropskom unijom i dodao da ta zemlja doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, preneli su makedonski mediji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Makron je to rekao u zajedničkoj izjavi sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom ispred Jelisjeske palate pred početak radne večere.

„Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU. Vreme je da se konkretizuje odluka koju smo doneli. Tu sam i da se prona]e rešenje sa Bugarskom“, rekao je francuski predsednik.

Makron je rekao da Francuska podržava Severnu Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji i dodao da Zaeva prima i kao saveznika nekoliko dana pred samit NATO-a.

Francuski predsednik je rekao da njegova zemlja pridaje veliki značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da Severna Makedonija tome doprinosi svojim modelom koegzistencije i posle dogovora iz Prespe.

Zaev, koji prvi put u Parizu razgovara sa Makronom, na Fejsbuku je napisao da večeras ima istorijski važnu radnu posetu Parizu na poziv predsednika Makrona.

„Za nas je mnogo važno to što Francuska podržava proces integracije Severne Makedonije u EU, sa jasno postavljenim standardima i bez gubljenja vremena“, napisao je Zaev.

Početak pregovra Severne Makedonije sa EU je u decembru prošle godine blokirala Bugarska, a godinu dana ranije to je uradila Franacuska.

Delegacija Vlade Severne Makеdonije, u којој su sa Zaevom ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov, u Francuskoj boravi povodom obeležavanja 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram