Zoran Zaev Severna Makedonija
Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Razna su tumačenja šta Severnu Makedoniju čeka nakon ostavke premijera Zorana Zaeva zbog poraza na lokalnim izborima, a šef poslaničke grupe VMRO-DPMNE Hristijan Micevski kaže da se za početak čeka zvanična ostavka u pisanoj formi.

Pročitajte još:

Naredne procedure i koraci, prema njegovim rečima, zavisiće od pisma koje bude stiglo u parlamet, jer još uvek je to samo „fejsbuk ostavka“.

Pozivajući se na Ustav, Mickoski kaže da nakon što parlament prihvati ostavku premijeru, on ima 20 dana za odlučivanje, odnosno za formiranje nove vlade.

Odgovarajući na pitanja novinara, Micevski je ocenio da je situacija u zemlji ozbiljna i da sada nije vreme za slavlje jer se država suočava sa ozbiljnim izazovima, kao što su energetska i ekonomska kriza, novi talas pandemije korona virusa…

„Situacija je veoma ozbiljna u zemlji. I trudićemo se da napravimo novu skupštinsku većinu, uzimajući u obzir sve izazove sa kojima se suočava država i građani u našoj zemlji. Ali, ako ne uspemo u svim tim naporima, najbolje bi bilo da imamo nove vanredne parlamentarne izbore jer je ova vlada, ova većina izgubila politički legitimitet, a narod je iskazao svoju volju“, rekao je Micevski.

Prema njegovim rečima, potrebne su ozbiljne analize, ozbiljne simulacije situacije, razgovori sa svim političkim akterima kako bi, kako je rekao, došli do određenog stava šta će se dešavati u narednom periodu, preneo je portal skopskog Kanala 5.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar