Zoran Zaev i Danela Arsovska Severna Makedonija
Zoran Zaev i Danela Arsovska Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI/Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Prvi put u istoriji Severne Makedonije od njenog osamostaljenja na čelo glavnog grada dolazi žena - Danela Arskovska. Žena čija pobeda je odigrala veliku ulogu u večerašnjem "političkom potresu" na Zapadnom Balkanu kada je makedonski premijer Zoran Zaev na konferenciji za novinare podneo ostavku.

Socijaldemokrata Zoran Zaev je političar koji je Severnu Makedoniju značajno promenio nakon dugogodišnje vladavine nacionalističke VMRO-DPMNE, počev prvo od njenog imena i time rešio istorijski spor sa Grčkom.

Pored Prespanskog sporazuma, kojim je rešen spor sa Grčkom, Severna Makedonija je tokom mandata Zorana Zaeva i njegove SDSM ušla u NATO, ali i zajedno sa Srbijom i Albanijom pokrenula incijativu Otvoreni Balkan.

Nažalost, došla je politička kazna, bile su reči kojima je Zaev opisao cenu za teške političke odluke.

Zoran Zaev Severna Makedonija
Zoran Zaev Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

Razlog za njegovu ostavku bilo je preuzimanje odgovornosti nakon rezultata drugog kruga lokalnih izbora, na kojima je izabrana nova gradonačelnica Skoplja, nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska, koju je podržala najveća opoziciona i nacionalistička VMRO-DPMNE.

„Vaša podrška mi mnogo znači i to što ste mi ukazali poverenje da vodim Skoplje i budem vaš čovek u gradu. Posle teških borbi, u ovoj kampanji moj protivnik nije bio samo stari gradonačelnik, već i premijer u odlasku. Na moje veliko zadovoljstvo, Skoplje prvi put posle 30 godina ima ženu gradonačelnicu“, rekla je Arsovska nakon izborne pobede. 

Ona je u drugom krugu za gradonačelnika ubedljivo pobedila kandidata vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Petra Šilegova.

Severna Makedonija izbori
Slavlje na ulicama Skoplja nakon održanih izbora Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Nacionalistička i najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE pala je 2016. godine zbog brojnih korupcijskih afera nakon njihove decenijske vladavine. Njen bivši lider Nikola Gruevski, koji je deset godina bio na mestu premijera, pobegao je u Budimpeštu kako bi izbegao zatvorsku kaznu zbog korupcije, gde je dobio zaštitu Viktora Orbana koji je odbio da ga izruči Severnoj Makedoniji. Nedavno je objavljeno da je osuđeni Gruevski pokrenuo privatni biznis u Mađarskoj.

Ko je Arsovska?

Danela Arsovska rođena je u Skoplju 1979. godine, a po profesiji je pravnica. Ona se dodatno školovala na Univerzitetima Oksford i Šefild.

Iza nove gradonačelnica Skoplja je višegodišnje iskustvo u poslovnom svetu i privredi. Naime, ona je 2014. godine izabrana za predsednicu Privredne komore Severne Makedonije, a takođe je jedna od osnivačica Asocijacije žena preduzetnica Severne Makedonije.

Danela Arsovska Severna Makedonija izbori
Danela Arsovska Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Arsovska je radila kao međunarodni ekspert i sarađivala sa velikim međunarodnim organizacijama u svetu.

Inače, novoizabrana gradonačelnica Skoplja je 2018. godine zauzela najvišu poziciju u rukovodstvu Svetske komorske federacije kao jedinog foruma koji upravlja sa više od 12.700 privrednih komora širom sveta.

Arsovska je 2019. godine pokrenula Inicijativu Žene u klimi, akcija koja je počela aktivno preduzimanje mera za institucije i privatni sektor u suzbijanju zagađenja.

Ona je 2018. godine dobila nagradu jednog svetskog poslovnog foruma za „najbolji ženski primeru poslovnom svetu za Jugoistočnu Evropu“.

Arsovska je bila članica Saveta za javno-privatna partnerstva u Vladi Severne Makedonije, a bila je i članica Nacionalnog saveta za evropske integracije Skupštine Sevrne Makedonije od 2016. godine.

Optužbe zbog bugarskog državljanstva: „Za čije interese radi?“

Inače, tokom izborne kampanje Zaeva partija, SDSM, otkrila je dokumenta koja navodno dokazuju da su Danela Arsovska, ali i njen suprug, dobili od bugarskih vlasti 2011. godine državljanstvo Bugarske.

Severna Makedonija izbori
Danela Arsovska Izbori u Severnoj Makedoniji Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

„Poslednjih deset godina Danela Arsovska ima rezervnu otadžbinu. Za čije interese ona radi? Za (bivšeg premijera Severne Makedonije Nikolu) Gruevskog ili za bugarske“, bile su optužbe SDSM-a.

Od nje se tražilo i da napusti izbornu trku, a na dokumente koji navodno pokazuju da joj je dodeljeno bugarsko državljanstvo pre deset godina, Arsovska je dala demanti.

Zaev izgubio i Ohrid

Podsetimo, VMRO DPMNE je proglasio u nedelju uveče pobedu u Skoplju i više od 20 opština, među kojima su Bitolj, Ohrid i Đevđelija.

„Makedonija mora da se menja i da promene počinju večeras“, rekao je lider nacionalističke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski tom prilikom.

Severna Makedonija izbori
Slavlje na ulicama Skoplja nakon održanih izbora Foto:Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

 

****

Bonus video – Makedonci polako gube strpljenje – „Od EU neme ništa!“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare