Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemački grad Majnc u kojem je razvijena jedna od prvih vakcina protiv koronavirusa iskoristiće svoje novostečeno bogatstvo da vrati dug i privuče druge biotehnološke kompanije, ali i da podrži fudbal i Gutenbergov muzej.

Vakcina Fajzer/Bajontek donela je neočekivanu dobit gradu u kojem je napravljena. Prvi put posle tri decenije, Majnc očekuje da se oslobodi dugova zahvaljujući poreskim prihodima od kompanije Biontek, čije je sedište u tom gradu.

Pročitajte još:

Majnc, glavni grad nemačke savezne države Rajna-Palatinat sa oko 217.000 stanovnika, opterećen je dugovima još od početka 1990-ih godina kada su vlasti uzele zajam koji se povećao na 1,3 milijardi evra. U prvoj godini pandemije dug se uvećao za dodatnih 30 miliona evra samo u kamatama.

Njegovu budućnost će, međutim, promeniti uspeh kompanije Biontek, čiji su osnivači Ugur Šahin i Ozlem Tureči sa farmaceutskim gigatnom Fajzer radili na ispitivanjima i proizvodnji vakcine protiv koronavirusa.

Umesto očekivanog budžetskog deficita od 36 miliona evra, gradska skupština je ove zime saopštila da će imati suficit od 1,09 milijardi evra. ; Sa još 490,8 miliona evra suficita koji se očekuje 2022, Majnc se nada da će vratiti preostali dug za godinu dana.

Biontek je od januara do septembra 2021. imao 10,3 milijarde evra prihoda, od čega je za poreze uplatio 3,2 milijarde evra, mada kompanija ima nekoliko kancelarija u Nemačkoj i nije navela u koje opštine je novac otišao.

Fajzer i Biontek vakcine
Fajzer i Biontek vakcine Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pre pandemije, najveći poklon Majnca svetu bila je štamparska mašina, čiji je pronalazač Johan Gutenberg osmislio tehniku štampanja pokretnim slovima u tom gradu 1440.

Gradonačelnik Majnca Mihael Ebling izjavio je da je razvoj informacione RNK vakcine isto tako izuzetan događaj.

Ebling je rekao da novac od poreza želi da iskoristi za podmirivanje gradskih dugova pre nego da ulaže u spektakularne infrastrukturne projekte.

„Božić je možda pred nama, ali za grad Majnc sada nije vreme da pravi dugačke liste želja. Porez od prihoda će svakako olakšati odavanje počasti drugim dostignućima koje je naš grad poklonio svetu“, rekao je Ebling.

Pored promovisanja uloge Majnca u štamparskoj revoulciji, gradonačelnik je rekao da će negovati i njegovu reputaciju inovatora u fudbalu – trener Liverpula Jirgen Klop i trener Čelsija Tomas Tuhel proslavili su se vodeći lokalni klub Majnc 05.

Pfizer Fajzer pilula koronavirus
Fajzer pilula protiv Kovida-19 Foto:Tanjug/Pfizer via AP

„Možemo da renoviramo Gutenbergov muzej a naši fudbalski tereni ostaće u takvom stanju da svaki igrač može da odigra čist pas“, rekao je Ebling.

Njegov najveći plan je da iskoristi uspeh proizvođača vakcina i pretvori Majnc u globalni biotehnološki centar, uz izgradnju univerzitetske klinike i centra za istraživanje raka.

Grad se nada da će tokom narednih 10 godina otvoriti 5.000 radnih mesta, delom privlačeći nove kompanije smanjivanjem poreza na dobit korporacija. Majnc planira da smanji poresku stopu sa 440 na 310 procentnih poena, što je daleko najniža stopa u nemačkim gradovima sa više od 50.000 stanovnika.

Gradsko veće je reklo da smanjenje poreza nije samo poklon naučnim start-apovima koji traže novi dom, nego i manjim kompanijama koje su pretrpele gubitke tokom pandemije.

Takav potez je, međutim, izazvao kritike susednih gradova i ekonomista.

Lokalni političari u Visbadenu, sa druge strane Rajne, optužili su Majnc za nesolidarnost, dok ekonomisti predviđaju da bi takva odluka mogla da natera druge gradove da ga slede.

BONUS VIDEO: Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar