Alesandra Klemente Foto: Salvatore Esposito/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aleksandra Klemente je imala svega deset godina kada je zalutali metak usmrtio njenu majku. Danas, 24 godine kasnije Aleksandra se kandiduje za gradonačelnicu italijanskog grada Napulja, a njena predizborna kampanja ima jasan cilj - stati na put mafiji. U njoj učestvuju i drugi rođaci žrtava mafije i sin jednog od pripadnika napuljskog mafijaškog odreda Kamora.

Pročitajte još:

Tog 11. juna 1997. godine, Aleksandra je čula 41 pucanj kroz otvoreni prozor, dok je čekala majku da se vrati na ručak. Kada je pucnjava prestala, otrčala je do prozora i ugledala svoju majku Silviju kako leži u lokvi krvi. Njen mlađi brat stajao je pored njenog tela i plakao. Silvija nije bila meta ubice – ubijena je zalutalim metkom u 39. godini života.

„Nikada do tada nisam čula pucnje, pa sam prvo pomislila na saobraćajnu nesreću. Tek kasnije sam saznala da je to bio mafijaški obračun, da je Kamora planirala ubistvo visokog šefa suprotnog tabora“, rekla je Aleksandra nedavno.

Tog dana sedmoro ubica krenulo je motorima ka brdu Vomero. Među lokalnim bandama besneo je rat, a noć ranije grupa ubica dobila je naređenje da ubije Luiđija Kimina, šefa mafije iz rivalskog klana. To su već pokušavali 13 puta tokom 1996. godine, ali svaki pokušaj bio je bezuspešan. Luiđi je postao nedostižna meta. Znali su da ovoga puta ne bi smeli da pogreše. Videli su dva pripadnika Luiđijevog obezbeđenja ispred njegovog stana i nisu mnogo čekali.

Nisu marili ni za ljude koji se nalaze okolo. Ubistva u ovakvim okolnostima nisu neuobičajena, mafijaški napadi često se izvode u urbanim područjima i odnose desetine nevinih života. Tako je stradala i Silvija, Aleksandrina mama.

„Kad sam pogledala kroz prozor, videla sam da je moj mlađi brat, držao majku za ruku. Bila sam skrhana, ali sam znala da moram da brinem o bratu. Odlučila sam da se kandidujem za gradonačelnicu, jer ne želim da više deca, poput mog brata, prolaze kroz ovakve tragedije“ rekla je Aleksandra u intervjuu za Gardijan.

Prvi cilj njenog plana jeste to da prevede mafijaške majke i supruge na svoju stranu.

„One moraju da mi postanu saveznice. Majke i žene unutar Kamore imaju strukturiranu moć. One su veoma uticajne“, rekla je Aleksandra.

Porast žena koje zauzimaju položaje u mafiji sve je rasprostranjeniji fenomen u Italiji. Poznate su kao „šefovi u suknjama“, i menjanju muževe i sinove koji se nalaze u begu ili zatvoru širom juga Italije.

Takođe, njen program posvećuje dosta pažnje tinejdžerima, koji su prema Aleksandrinom mišljenju najlakša meta.

„U predgrađu Napulja, na kriminal se gleda kao na put do uspeha i dobre reputacije. Oni prodaju drogu za 100 evra dnevno, a onda sa dvadesetak godina budu ubijeni ili u najboljem slučaju, završavaju u zatvoru“, rekla je.

Prema izbornim anketama, Aleksandru Klemente podržava između 11 i 22 odsto građana Napulja.

Podržava je i sin mafijaša

Pored nje u kampanji učestvuje i Antonio Pikirilo i sin jednog od šefova Kamora, Rosia Pikirila. Antonio ima 25 godina i tokom odrastanja gledao je oca po raznim zatvorima širom Italije, s druge strane rešetaka. Odlučio je da se javno distancira od svega što je njegov otac učinio.

„Moja je priča o patnji, obeležena bolom koji mi je otac naneo. Prestao sam da ga posećujem u zatvoru. Mogao sam da preuzmem tatin ‘posao’, ali od tog sveta mi je muka“, rekao je Antonio.

BONUS VIDEO: De Nirova životna priča: Kako je postao omiljeni filmski mafijaš

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram