Foto: Video/Nova.rs

Odlukom da zabrani skladištenje cigareta u Luci Bar država bi iskazala odgovoran odnos prema građanima, ali i međuarodnim partnerima i pokazala da na teritoriji Crne Gore nema više sigurne luke za šverc cigareta, poručuje potpredsednik Vlade Dritan Abazović, koji je i predložio ovaj potez.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ova Vlada nije švercerska niti će bilo kojeg švercera ili mafijaša štititi. I ja to odgovorno tvrdim i prva mera koju preduzimamo u cilju suzbijanja toga jeste da smo dali nalog ministarstvima finansija, kapitalnih investicija i unutrašnjih poslova da u roku od 15 dana urade analizu kako bi trajno zabranili skladištenje duvanskih proizvoda u slobodnoj zoni Luke Bar. Ako se realizuje odluka, najveći krak švercerske hobotnice će biti prekinut zato što je Luka Bar čvorište šverca koji se decenijama dešava u Crnoj Gori“, rekao je Abazović za TV Vijesti.

Analiza nadležnih ministarstava u naredne dve sedmice trebalo bi da pokaže u kojoj meri bi zabrana skladištenja cigareta imala posledice po državni budžet.

„Do tad će slobodna zona funkcionisati kao i do sad, bez ikakvih restrikcija. Da li će to imati neke negativne efekte po ekonomiju – verovatno hoće ali mi ako želimo da budemo zemlja vladavine prava moramo da omogućimo ljudima da rade fer biznis. Kompanije koje sada legalno uvoze cigarete, koje ne skladište u Luci Bar, već samo uvoz – izvoz, one će bez ikakvih restrikcija i dalje moći da rade svoj posao. Imamo ugovore sa par kompanija koje to skladište i treba da se kroz analizu vidi u kojoj je to meri“, rekao je potpredsednik Vlade.

Abazović kaže da neke analize pokazuju da je skoro 20 odsto švercovanih cigareta koje se distribuiraju na područje EU prelazi preko Crne Gore na šta je kao na ozbiljan problem u izveštajima o napretku ukazivala i Evropska komisija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar