Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN/RICCARDO ANTIMIANI/TERESA SUAREZ/FILIP SINGER

Već nekoliko nedelja u Evropi bukte protesti nezadovoljnih radnika, a čini se da je situacija kulminirala baš uoči Prvog maja - praznika rada. U više zemalja nezadovoljni zaposleni izražavaju protest što inflacija raste, plate ostaju iste ili se smanjuju, a troškovi života prevazilaze njihove mogućnosti. Ovo je pregled najavljenih štrajkova za maj u zemljama širom Evrope.

Italija: Štrajkovi radnika u sektoru saobraćaja u maju

Železničari iz cele Italije štrajkovaće od 21:00 30. aprila do 21:00 1. maja. Trenutno nema detalja o tome koji će železnički operateri ili usluge doživeti najveće smetnje tog dana. U celoj zemlji je 24-časovni generalni štrajk zakazan za 26. maj.

Štrajk će uticati na autobuske i tramvajske usluge, kao i na linije metroa, uz značajna kašnjenja i otkazivanja koja će verovatno biti tog dana.

Foto: Tanjug/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Štrajk je sazvao italijanski sindikat USB (Unione Sindacati di Base) u znak protesta protiv nesigurnih ugovora o radu i niskih plata.

Kabinsko osoblje kompanije Er Dolomiti, podružnice Lufthanze koja upravlja linijama iz Nemačke u 13 različitih italijanskih destinacija, učestvovaće u 24-časovnom nacionalnom štrajku 19. maja. Kabinsko osoblje Volotea iz cele zemlje štrajkovaće od 13 do 17 časova istog dana.

Nemačka: Štrajkovi su u toku

Zaposleni u nemačkom javnom sektoru su bili na brojim pregovorima oko plata veći deo ove godine. Kolektivni ugovor je sada postignut za savezne i lokalne javne službe, ali Dojče Ban i druge železničke kompanije su još uvek u pregovorima.

Foto: Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

Neki od štrajkova su izazvali velike poremećaje u radu javnih službi, tako da je najbolje da proverite prevoz tačno do vremena kada treba da putujete.

Foto: Tanjug/Bernd Wei’brod/dpa via AP

Francuska: Bukti zbog penzione reforme

Sindikati širom Francuske su u stalnoj borbi protiv povećanja zakonske starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Protesti su izbili širom zemlje nakon što je predsednik Emanuel Makron odlučio da progura promenu bez glasanja u parlamentu.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

U Parizu se nakupila velika količina smeća, koja je potom i zapaljena. Demonstranti su se takođe sukobili sa policijom u francuskoj prestonici.

Nivo prekida putovanja u dane štrajka je varirao. Međutim, bilo je otkazivanja letova i vozova, a turističke atrakcije u Parizu se ponekad zatvaraju. Zato je vredno unapred proveriti da li ćete putovati na dan štrajka.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Lider levičarske partije La France Insoumise Žan-Lik Melanšon rekao je da će baš 1. maj biti „odlučujući“.

Umereniji sindikat CFDT rekao je da će svoje napore usmeriti na „veliki dan mobilizacije 1. maja“ umesto da se pridruži prethodnim akcijama.

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Velika Britanija: Kada je štrajk za pasoše?

Iako ovaj štrajk ne utiče na usluge prevoza, mogao bi da vas spreči da krenete na put.

Više od 1.000 članova Sindikata javnih i komercijalnih usluga (PCS), uključujući one koji rade u kancelarijama za pasoše u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, štajkovaće od 3. aprila do 5. maja.

U štrajk će biti uključeni radnici u Daramu, Glazgovu, Liverpulu, Londonu, Njuportu, Piterborou i Sautportu.

Udruženje za poslovna putovanja procenilo je da će tokom štrajka biti obrađeno više od milion zahteva za izdavanje pasoša. Trenutno nema planova za promenu zvaničnih smernica u kojima se navodi da je za dobijanje pasoša potrebno do 10 nedelja.

Engleska, London, protest, inflacija
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Štrajkovi tokom vikenda zbog krunisanja kralja

Osoblje obezbeđenja na Hitrou planira da štrajkuje od 4. do 10. maja i ponovo od 25. do 26. maja u sklopu svađe oko plata.

Teško je predvideti koliko će poremećaja prouzrokovati ovaj protest.

Dok organizacioni sindikat „Junajt“ kaže da će to prouzrokovati „potres“, Hitrou kaže da je uspeo da održi nesmetano funkcionisanje aerodroma tokom prethodne akcije, u kojoj je učestvovalo oko 1.400 radnika obezbeđenja.

Saobraćajci u Vestminsteru u centru Londona takođe protestuju na dan krunisanja (6. maja) u sporu oko plate i uslova rada.

PROČITAJTE JOŠ:

Škotska: Potencijalni poremećaj na aerodromu u Glazgovu

Osoblje obezbeđenja koje radi na aerodromu u Glazgovu pregovaralo je o povećanju plata. Oni su upravo odbacili ono što je sindikat „Junajt“ nazvao „smešnom“ ponudu povećanja plata od 5 odsto.

Shodno tome, „Junajt“ je upozorio da bi moglo doći do štrajkova na aerodromu u Glazgovu tokom užurbanog perioda letnjih praznika koji bi, kažu, izazvali „haos“.

Engleska, London, protest, inflacija
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Španija: Piloti avioprevoznika u štrajku

Piloti španske avio-kompanije Er Evropa stupiće u štrajk od 1. do 5. maja zbog spora o platama sa kompanijom.

Najveći sindikat pilota u zemlji „SEPLA“ najavio je štrajk. Verovatno će biti uključeno 340 pilota koji lete iz cele Evrope.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Između ostalih zahteva, piloti traže neodređeno povećanje svojih plata, za koje kažu da su stagnirale u poslednjih nekoliko godina nakon što je niz kriza pogodilo kompaniju zajedno sa uticajem Kovida.

Dobra vest je da je avio-kompanija obavezna da pruži minimalne usluge u skladu sa španskim zakonom. Proverite kod Er Evropa ili vašeg turoperatora da biste proverili status vašeg leta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

BONUS VIDEO: Francuska na ulicama, Makron ne reaguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare