Foto:EPA-EFE/BALLESTEROS

Glavni grad Španije, Madrid i devet obližnjih gradova ući će večeras u 22 sata u delimični "lokdaun" (zaključavanje), rekao je regionalni šef zdravlja Enrike Ruiz Eskudero na konferenciji za novinare.

Španska vlada naredila je delimično zatvaranje glavnog grada Madrida i okolnih područja teško pogođenih koronavirusom nakon povećanja broja slučajeva. Prema novim ograničenjima, stanovnicima neće biti dozvoljeno da napuste određeno područje.

Pročitajte još:

U Madridu je više od trećine, od 133.604 slučaja, dijagnostikovanih u Španiji u protekle dve nedelje.

U sredu je većina španskih regionalnih vlada, zaduženih za zdravstvenu zaštitu, glasala za uvođenje ograničenja u oblastima sa više od 100.000 stanovnika ukoliko bi ispunile tri merila – 500 slučajeva na 100.000 stanovnika, 35 odsto populacije Covid pacijenata u intenzivnoj nezi jedinice i pozitivni rezultati u 10 odsto testova.

Madrid, koji ima stopu od 780 infekcija na 100.000, već ispunjava kriterijume. Naređenje, objavljeno danas, daje gradskim vlastima 48 sati da uvedu ograničenja, koja daleko premašuju mere zaključavanja izrečene na nacionalnom nivou 14. marta.

Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Prema novim ograničenjima, ljudima u Madridu i devet susednih gradova biće dozvoljeno da napuste svoje područje samo zbog neophodnih putovanja koja uključuju posao, školu i univerzitet, posete lekaru i brigu o ugroženima.

Društvena okupljanja biće ograničena na šest osoba, a ograničenje radnog vremena takođe se nameće hotelima, bogomoljama i prodavnicama. Parkovi i igrališta su izuzeti ukoliko lokalna vlast ne odluči da ih zatvori.

Madridska regionalna vlada, koju kontroliše konzervativna opozicija i nije glasala za ograničenja, tvrdila je da zaključavanje nije pravno regulisano.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar