Austrija gasovod
Austrija gasovod EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Mađarska nema plan da "preko noći" zameni ruski gas i ako bude potrebno platiće ga u rubljama, saopštila je vlada u Budimpešti.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš rekao je da vlada ne veruje da će Gasprom obustaviti isporuku gasa Mađarskoj jer plaća svoje obaveze.

Pročitajte još:

Prethodno je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao za CNN da je Budimpešta spremna da plaća Moskvi u rubljama, uprkos upozorenju Evropske komisije da bi time bile prekršene sankcije koje je EU uvela Rusiji posle invazije na Ukrajinu.

Sijarto je rekao da Mađarska 85 odsto gasa i 65 odsto nafte uvozi iz Rusije i da nema alternativne izvore niti rute koje bi joj omogućile da prestane da uvozi ruske energente u narednih nekoliko godina.

Guljaš je rekao da Mađarska pokušava da se pripremi za svaku situaciju, ali da ruski gas i nafta ne mogu biti zamenjeni preko noći.

Ruski Gasprom je 27. aprila prekinuo isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, pošto su te zemlje odbile da plaćaju u rubljama što predstavlja do sada najoštriji odgovor Moskve na sankcije EU. Bugarska i Poljska su već saopštile da neće obnoviti ugovore sa Gaspromom i da mogu da obezbede snabdevanje iz drugih izvora.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen izjavila je da Poljska i Bugarska sada dobijaju gas iz susednih zemalja EU, ocenivši odluku Gasproma kao „još jednu provokaciju Kremlja“ i pokušaj ucene.

Prema novom mehanizmu plaćanja koji traži Moskva, uvoznici moraju da otvore dva računa u Gasprombanci, jedan u stranoj valuti (evrima ili dolarim) i jedan u rubljama. Energetske kompanije će nastaviti da plaćaju u evrima, a Gasprombanka će zatim te uplate konvertovati u rublje i prebaciti na drugi račun za dalju isplatu Gaspromu.

Članice EU, od kojih su mnoge i dalje zavisne od uvoza ruskih energenata, podeljene su oko toga kako da nastave da plaćaju uvoz gasa iz Rusije bez kršenja evropskih sankcija.

Ministri energetike EU sastaće se u 2. maja da razgovaraju o trenutnoj situaciji u toj oblasti.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Ruski napad i uništenje ukrajinskog bataljona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar