Mađarska vremenska prognoza Foto:Shutterstock/ EPA-EFE/Attila Kovacs

Dva najviša meteorološka zvaničnika u Mađarskoj otpušteni su nakon što je pogrešna vremenska prognoza dovela do odlaganja vatrometa na državni praznik, koji je izazvao političku pometnju. Smene su usledile nakon oštrih kritika meteorološke službe u medijima koji podržavaju mađarsku vladu.

Ono što je najavljeno kao „najveći vatromet u Evropi“, planiran za 20. avgust uveče za proslavu Dana Svetog Stefana, državnog praznika, vlada je odgodila nekoliko sati pre početka nakon što je Nacionalna meteorološka služba izdala upozorenje o ekstremnim vremenskim prilikama.

Vreme je, međutim, ostalo mirno, što je dovelo do otpuštanja šefice i meteorološke službe Kornelije Radič i zamenice Đule Horvata.

Smene, koje je najavio ministar tehnologije i industrije Laslo Palkovic, usledile su nakon oštrih kritika meteorološke službe u medijima koji podržavaju mađarsku vladu.

Planirana izložba za Dan Svetog Stefana trebala je da prikaže „sažetu hroniku od hiljadu godina od rođenja hrišćanske Mađarske do danas, s fokusom na pouke o nacionalnim vrednostima“, navodi se na internet stranici koja organizuje događaj.

Opozicija je pozvala na otkazivanje izložbe, osuđujući je kao „beskorisno bacanje novca“ u vreme kada se ekonomija zemlje bori i kada je Ukrajina u ratu. Peticija kojom se poziva na otkazivanje skupila je skoro 200.000 potpisa.

Izložba je pomerena za kasnije ove nedelje.

Meteorološka služba je, u međuvremenu, 23. avgusta zatražila vraćanje svojih čelnika na posao, uz obrazloženje da je vlada „ignorisala naučno prihvaćenu nesigurnost svojstvenu meteorološkim prognozama“.

2006. godine pet osoba je poginulo, a više od 300 povređeno na Dan Svetog Stefana kada su jake oluje sa udarima vetra do 100 kilometara na čas pogodile Budimpeštu, kada se oko 1,5 miliona ljudi okupilo da gledaju vatromet na obalama Dunava.

BONUS VIDEO: Sent Andreja – gradić srpske istorije i marcipana


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar