Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Mađarski parlament je dao odobrenje za predlog da se ukine Evropski parlament kao izborno telo. Ideja je da se zameni sa sistemom gde će nacionalna legislativa bloka od 27 država članica imenovati predstavnika. Premijer Viktor Orban, desničarski nacionalista partije Fides, predložio je ovaj potez koji je podržalo 130 poslanika od ukupno 234 u parlamentu.

Navodi da bi zakonodavce Evropske unije (EU) trebali imenovati nacionalni parlamenti umesto da ih biraju birači svojih zemalja, kao što je to sada slučaj.

„Evropska demokratija mora biti izvedena iz slepe ulice u koju je doveo Evropski parlament“, stoji u rezoluciji. „Evropska unija se mora promeniti jer je nespremna za izazove našeg vremena.“

Osim toga, u rezolucijama se kaže da bi cilj potpunijeg integrisanja članica na evropski način trebalo izbrisati iz ugovora EU-a i da bi evropski „hrišćanski korijeni i kultura“ trebali biti kodifikovani u ugovorima kao osnova evropske integracije.

Pedesetak zastupnika u zakonodavnom telu usprotivilo se predlogu, koji takođe poziva na brisanje cilja „sve bliže unije“, koji je zapisan u ugovorima EU.

Očekuje se da će Orban predstaviti predlog liderima EU-a tokom narednih meseci.

Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Orban, koji je dominirao mađarskom politikom više od decenije, borio se s Briselom oko niza pitanja od percipiranog demokratskog nazadovanja i nazadovanja prava, do sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, do proširenja i drugih unutrašnjih pitanja EU-a.

Prošle sedmice Evropska komisija je saopštila da podnosi tužbu Evropskom sudu pravde (ECJ) Mađarsku zbog navodne diskriminacije LGBT osoba, ograničenja slobode medija i cena benzina koje diskriminišu vozila registrovana u inostranstvu.

Unija je već uslovila odobrenje mađarskih EU fondova za oporavak zakonskim izmenama koje jačaju antikorupcijske mere.

***

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić Viktor Orban piju vino na Dunavu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar