Foto: NOVA S

Mađarska, koja je prošle nedelje postala prva članica Evropske unije koja je kupila rusku vakcinu Sputnjik V, juče je prva u bloku odobrila kinesku Sinofarm vakcinu protiv kovida-19 i potpisala ugovor za pet miliona doza.

Premijer Viktor Orban je rekao da će lično odabrati kinesku vakcinu jer u nju ima najviše poverenja. On je ranije rekao da njegova vlada pažljivo prati ishod masovne imunizacije tom vakcinom u Srbiji.

Pročitajte još:

Mađarska vlada je u četvrtak izdala dekret sa pozivom da se odobri svaka vakcina koju je primilo najmanje milion ljudi u najmanje tri druge države.

Kina uveliko plasira svoje dve vakcine protiv koronavirusa, proizvođača Sinofarm i Sinovak, i poslala je miliona doza u zemlje u razvoju širom sveta.

U međuvremenu, članice EU, koje se do sada uglavnom oslanjaju na Fajzerovu vakcinu, u imunizaciji zaostaju za Britanijom, SAD i nekoliko zemalja u razvoju.

Mađarski regulator za lekove izdao je dozvolu za hitnu upotrebu vakcine Sinofarm, umesto da čeka odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA). U toj zemlji su sada odobrene vakcine Fajzera, Moderne, AstraZeneke i ruska Sputnjik V.

Pet miliona doza će biti dovoljno da se vakciniše 2,5 miliona ljudi, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Foto: Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

U Mađarskoj, koja ima blizu 10 miliona stanovnika, do sada je zaraženo blizu 365.000 ljudi, a 12.374 je umrlo od kovida-19, prema podacima vlasti. Iako broj zaraženih opada, zdravstveni sistem je opterećen pa je vlada produžila restrikcije do 1. marta.

Orbanova vlada je pod pritiskom da što pre ponovo otvori ekonomiju nakon što je prošlogodišnji krah doveo do najgore recesije od globalne finansijske krize.

Srbija je ovog meseca dobila miliona doza Sinofarmove vakcine, zajedno sa 19.500 vakcina proizvođača Fajzer/Bajontek i 250.000 doza ruske vakcine. Time je postala prva evropska država koja je počela program masovne imunizacije kineskom vakcinom.

Srbija je sada druga zemlja u Evropi po broju vakcinisanih građana na milion stanovnika, prema podacima Vlade.

ruska vakcina za koronu
Foto: Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Na prvom mestu je Velika Britanija, a posle Srbije su Malta, Island, Danska, Rumunija, Slovenija i Španija.

Sa više od 400.000 vakcinisanih, Srbija je prva u regionu po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a slede Rumunija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

Po ukupnom broju vakcinisanih, u regionu je prva Rumunija, gde je imunizovano više od 600.000 stanovnika.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar