Foto: EPA-EFE/STR,YUAN HE / Newscom / Profimedia

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela. Dok pojedine države omogućavaju svojim građanima da i po nekoliko nedelja uživaju na odmoru, postoje one kod kojih je rad na prvom mestu. Tako je Luksemburg zemlja u kojoj radnici imaju pravo na 36 dana odmora godišnje, a Kina svojim zaposlenima daje svega pet radnih dana godišnjeg odmora.

Naime, kineski zakon o radu propisuje da svi oni koji imaju radno iskustvo kraće od 10 godina, ostvaruju pravo na svega pet radnih dana godišnjeg odmora. Broj dana godišnjeg odmora raste srazmerno trajanju karijere, pa tako oni koji rade duže od 10, a manje od 20 godina mogu da odmaraju 10 dana godišnje, a oni koji rade duže od 20 godina imaju godišnji odmor u trajanju od 15 radnih dana. Naravno, to nisu jedni dani u godini kada Kinezi nisu uposleni. U Kini radna nedelja traje šest dana, a pored slobodnih dana tokom sedmice, građani su slobodni i tokom državnih praznika kojih u ovoj državi ima ukupno 11.

Foto: CHINAFOTOPRESS/MAXPPP / MAXPPP / Profimedia

U Luksembrugu najduži godišnji odmor na svetu

Totalna suprotnost Kini je jedna od najmanjih zemlja na svetu – Luksemburg. U ovoj državi, svi stariji od 55 godina bez obzira na dužinu radnog staža imaju pravo na čak 36 radnih dana godišnjeg odmora. Građanima koji imaju više od 50, a manje od 54 godine, godišnji odmor traje dva dana kraće – 34. Oni koji nisu prešli 50 godina, odmaraju 32 radna dana godišnje. Uz to, Luksemburg ima 11 državnih praznika, tokom kojih se takođe ne radi.

U najvećem broju država odmor traje 20 radnih dana

Srbija, kao i većina zemalja na svetu, nalazi se na zlatnoj sredini između Kine i Luksembruga po broju dana godišnjeg odmora. Zaposleni u našoj državi imaju pravo na godišnji odmor u trajanju od 20 radnih dana. Identična je situacija i u Albaniji, Australiji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj, Nemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Iraku, Španiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji i Švajcarskoj.

Nešto „više sreće“ imaju oni koji žive u Španiji – 22 dana, oni u Finskoj, Francuskoj, Austriji ili Švedskoj odmaraju tri dana duže.

Spanija plaza
Foto:Zlatne poluge Foto:Shutterstock

U Japanu odmaraju samo 10 dana

Kada je reč o državama u kojima radnici imaju pravo na kraće odmore na vrhu liste nalazi se zemlja sa najvrednijom nacijom na svetu – Japan. Ova ostrvska zemlja je druga nakon Kine po trajanju godišnjeg odmora.

Pročitajte još:

Naime, u ovoj državi u oni koji tek počinju radni odnos imaju pravo na deset dana godišnjeg odmora. Sa svakom narednom godinom staža, dužina njihovog odmora se povećava za jedan dan, dok ne dođe do krajnje granice od 20 dana godišnjeg odmora.

Mali broj dana godišnjeg odmora ima i Turska u kojoj se broj slobodnih dana povećava po istom principu. Oni koji rade manje od pet godina imaju pravo na odmor od 14 radnih dana, 20 radnih dana imaju oni koji rade do 15 godina i 26 dana oni koji maju više od 15 godina staža.

Irak i Jamajka bez slobodnih dana za državne praznike

Kako dani godišnjeg odmora nisu jedini tokom kojih zaposleni odmaraju, predah od rada omogućavaju i državni praznici. Ali, postoje i države poput Jamajke i Iraka, koji u radnom kalendaru imaju državne praznike, ali to nisu neradni dani.  Dakle, građani Iraka pored slobodnih dana tokom nedelje, imaju pravo na još samo 20 dana godišnjeg odmora, dok državljanima Jamajke godišnji traje svega 10 radnih dana.

BONUS VIDEO: Šćepine vragolije – putovanje biciklom po Africi je lutrija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram