Foto: Reuters TV via REUTERS , REUTERS

Više hiljada kineskih državljana došlo je ispred Narodne banke Kine, u gradu Džengdž u provinciji Henan, jer su im banke "pojele" ušteđevinu. Zbog razmera protesta morala je da reaguje i policija, koja je uhapsila na desetine demonstranata. Na kraju, banke su morale da zaustave lavinu i nađu način da klijentima vrate njihov novac.

Kineska vlada će tako od petka otplaćivati obaveze klijentima iz četiri ruralne banke u centralnoj provinciji Henan i jedne u susednoj provinciji Anhui. Njima će biti isplaćeno oko 7.500 dolara.

Pročitajte još:

Na ovu odluku rukovodstvo banaka došlo je zbog prevelikog pritiska demonstranata kojih je iz dana u dan bilo sve više i koji su postajali sve agresivniji. U jednom trenutku počeli da gađaju policiju flašama sa vodom i drugim oštrim predmetima.

Onda su policijski kordoni počeli da guraju masu demonstranata niz stepenice banke ispred koje su protestovali i situacija je eskalirala nasiljem.

Kako je došlo do bankrota?

Ruralne banke su inače izbor mnogih građana Kine, jer u njima oni ne plaćaju gotovo nikakve troškove održavanja računa ili kamata. Ali, novac u njima je zbog toga i znatno nesigurniji. U Kini su garantovani depoziti do 75.000 dolara u slučaju bankrota, ali ako vladina istraga utvrdi da su slučajevi uključivali transakcije koje nisu u skladu sa propisima, ljudi ne dobijaju ništa.

Uz to, otkriveno je da je vlasnik jedne od ruralnih banaka počinio niz finansijskih prevara i da se sada nalazi u bekstvu. Kineski mediji javljaju da je ta banka „progutala ušteđevinu“ više desetina hiljada ljudi.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Yang

Uz to, banke su u ovoj provinciji zamrzle sredstva klijentima još u aprilu, što je drastično uticalo na njihove živote, obzirom da je kinesko stanovništvo ekonomski pogođeno i posledicama koje je izazvala pandemija koronavirsua.

Najjpogođeniji su farmeri sa niskim prihodima koji su položili skoro svu svoju životnu ušteđevinu, rekao je Vang.

„Oni gledaju na banke kao na najsigurnije mesto podržano suverenom kreditnom sposobnošću. Neodgovarajuće postupanje sa ovim pitanjem moglo bi da dovede do društvene nelagode i da ugrozi stabilnost“, rekla je Beti Vang, kineska ekonomistkinja.

Ali, kako je ono što je za njih predstavljalo najveću sigurnost odjednom „propalo“, jedina opcija im je bila da se bore za svoje na ulici.

Foto: REUTERS

„Došli smo ovde i hoću ušteđevinu nazad! Kod kuće imam stare roditelje i decu. Ovo će mi uništiti život“, rekla je Džang, jedna od učesnica protesta.

Hteli na ulice i prošlog meseca- planove osujetila policija

Inače, nezadovoljni građani su želeli na ulice da izađu još prošlog meseca, ali im vlasti Džengdžoua osujetile planove tako što su im ograničili kretanje pomoću digitalnog sistema koji im je zabranio kretanje zbog navodne opasnosti od virusa korona. Ovog puta, oni su izašli na ulice pre četiri sata ujutru, kako bi pretekli pokretanje ove aplikacije, koja obično ažurira informacije o dozvoljenom kretanju u jutarnjim časovima.

BONUS VIDEO: Upad demonstranata u predseničku palatu u Šri Lanki

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar