Luis Montenegro Foto:Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza poverio je mandat za sastav nove vlade Luisu Montenegru, lideru Demokratskog saveza (AD), nakon što su prebrojani glasovi iz inostranstva i potvrđena tesna pobeda njegove stranke desnog centra na izborima održanim 10. marta, prenosi Gardijan.

Montenegro je danas, nešto posle ponoći, pozvan u predsedničku palatu u Lisabonu gde ga je predsednik de Soza, koji je proveo više od nedelju dana u konsultacijam sa liderima parlamentarnih stranaka, formalno nominovao za predsednika vlade.

„AD je pobedio na izborima, pa je predsednik odlučio da predloži Luisa Montenegra za premijera“, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Pročitajte još...

Montenegro je, nakon što se u sredu popodne prvi put sastao sa De Sozom, izjavio da je u ime svoje stranke „izrazio spremnost da preuzme vođstvo vlade i da bude imenovan za premijera“.

AD ima ukupno 80 poslanika u parlamentu koji broji 230 mesta, a slede socijalisti sa 78 mesta i krajnje desničarska partija Čega, osnovana pre samo pet godina, sa 50 mesta. Prevremeni izbori u Portugaliji su raspisani nakon ostavke socijalističkog premijera Antonia Košte zbog optužbi za korupciju u njegovom okruženju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar